Начало Новини Актуално Форум в Стара Загора събра представители на фирми, които възнамеряват да изградят соларни централи с обща мощност от 106

Форум в Стара Загора събра представители на фирми, които възнамеряват да изградят соларни централи с обща мощност от 106 мегавата

Актуално

Phono Solar, един от водещите китайски производители на фотоволтаични панели, представи своите продукти на специализиран форум в Стара Загора. Презентацията е организирана от Верея Пласт АД - официален представител на Phono Solar за България и от Центъра за енергийно ефективност към Търговско-промишлена палата - Стара Загора.


Phono Solar е част от концерна SUMEC Group, който е 100% държавна собственост. Това прави цените на панелите изключително конкурентоспособни, каза Тодор Тодоров, съсобственик на Верея Пласт АД.
Продуктите на китайската фирма са с изключително високо качество, гарантирано от върхови производствени технологии и директна връзка с производителите на елементната база. С тях са изградени големи фотоволтаични централи в Германия, Испания и Чехия, съобщи вицепрезидентът на SUMEC Group Кай Джибо.
Той заяви, че при продажбите на фотоволтаични панели най-често се спекулира с информацията за това колко години те могат да запазят оптималната си мощност. Ние даваме следната гаранция - ако на 25-та година панелите произвеждат електроенергия под 80% от капацитета си, застрахователната компания покрива на собственика разликата, заяви вицепрезидентът на компанията.

logo

Във форума участваха представители на над 60 фирми от цяла България. От тях бяха заявени инвестиционни намерения в изграждането на фотоволтаични паркове с обща инсталирана мощност 106 мегавата, съобщи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. На заключителен етап в реализирането си са проекти на соларни паркове с обща мощност 24 мегавата.
Това показва висок инвеститорски интерес към производството на екологично чиста енергия, процес мотивиран не само от ангажиментите на България към ЕС, но и от преференциалната гарантирана изкупна цена на произведената енергия.
По отношение на екопоказателите, Тодор Тодоров заяви, че 2-мегаватова фотоволтаична мощност спестява 5 това годишно въглеродни емисии.
Старозагорската фирма Верея Пласт работи в момента по десетина проекта по изграждане на фотоволтаични системи. Вече е реализиран техен собствен проект с мощност 31,6 мегавата. Предстои изграждането на 100-киловатова фотоволтаична централа в село Ягода, за която ще се търси финансиране по Европейските фондове.

Change_2010

 

Верея Пласт

Верея Пласт

Верея Пласт

Верея Пласт

Още новини