Начало Новини Актуално Форбс: 101 са милиардерите в Русия

Форбс: 101 са милиардерите в Русия

Актуално
милиардери Русия

За една година милиардерите (американски долари) в Русия са се увеличили с 30 на сто. Това показват данните, публикувани в руското издание на списание Форбс. Дългият списък на най-богатите руснаци съдържа имената на 200 предприемачи. Милиардерите сред тях са 101, като през миналата година те са били 62-ма. Общото богатство само на първите сто е 432 млрд. долара.

На първите десет в списъка на най-богатите в Русия се падат 40 процента от цялото състояние на топ 100. Начело в класацията остава шефът на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин, който почти е удвоил своето състояние, което вече е близо $24 млрд.

Сред първите десет са още: Владимир Потанин ("Интеррос", 17.8 млрд.), Алишер Усманов ("Металлоинвест", Mail.ru Group, 17.7 млрд.), Олег Дерипаска ("Базовый елемент", 16.8 млрд), Михаил Фридман ("Алфа груп", 15.1 млрд.), Вагит Алекперов ("Лукойл", 13.9 млрд.), Роман Абрамович (13.4 млрд.) и Виктор Векселберг ("Ренова", 13 млрд.).
Прави впечатление, че за една година повечето заможни руснаци значително са увеличили своето богатство. Както и преди единствената жена в списъка е съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков - Елена Батурина, чието състояние е намаляло с $500 млн. и сега е 1,2 млрд. долара.
В абсолютно изражение най-голямо увеличение за година бележи състоянието на Алишер Усманов – с над 7 милиарда долара.
Средната възраст на богаташите е 49 години, като най-възрастният е на 78, а най-младият едва на 15 години. За първи път в класацията има и представители на интернет бизнеса и на високите технологии, а не само на компании, занимаващи се с добив и преработка на суровини.

Още новини