Начало Новини Актуално Фондация от Стара Загора помага за социализацията на изтърпели присъди

Фондация от Стара Загора помага за социализацията на изтърпели присъди

Актуално
Театър в Затвора

Новоучредената фондация Дружество за духовна и обществена подкрепа - Стара Загора оказва помощ на хора, осъдени на пробация и изтърпели наказания лишаване от свобода, за да бъдат върнати обратно в обществото като негови полезни членове. С тази мисия се е заел добре подготвен екип от млади специалисти.

Неправителствената организация организира в Затвора в Стара Загора благотворителен спектакъл Търсачи на щастие с автор Димитър Никленов и режисьор Румяна Георгиева. Представлението се изнесе от Младежки център при театър Арлекин - Хасково. В главните роли - Йосиф Хаджиев и Христина Славова.

Темата на спектакъла - децата израснали в социални домове и трудностите, които срещат по пътя на удвърждаването и реализирането в живота. Накъде могат да поемат, какви решения взимат и техните последици.
Нашата цел бе посланието на този спектакъл да докосне душите на осъдените на лишаване от свобода и бе очевидно, че много от тях разпознаха съдбата си на сцената - двама млади, намерили любовта, но притиснати от условията на живота и невъзможност за адекватна реализиация, са попаднали в омагьосания кръг на наркотиците и криминалните прояви. Един изкривен начин за оцеляване и избягване на проблемите, а не с тяхното справяне. Животът им е опропастен и тепърва те дават в наследство на изоставеното си дете същата съдба.

В действителност те се нуждаят от нов начин, от нов подход, чрез който да разрешат проблемите си, а не да избягат от тях. Това „бягство“ всъщност предопределя съдбата на тяхното дете, което ще тръгне по същия път и ще допусне същите, може би и фатални, грешки, съобщиха организаторите.

Още новини