Начало Новини Актуално Фондация Чудомир в Казанлък е с ново ръководство

Фондация Чудомир в Казанлък е с ново ръководство

Актуално
Чудомир

Нови седемчленен Управителен съвет и тричленен Контролен съвет ще ръководят делата на Фондация Чудомир. По искане на една трета от общинските съветници Общинският съвет на Казанлък вчера работи като Общо събрание на фондацията.

Заради допуснати административни пропуски при регистрацията на фондацията, сесията взе решение за промяна на устава й. За председател на новия УС бе избрана Тотка Гечева. В ръководния орган влязоха още народният представител Емил Караниколов, финансистът Петър Косев, адвокат Нели Глушкова, досегашният изпълнителен директор на фондацията Пенчо Терзиев и общинските съветници Теменужка Папазова и Чавдар Ангелов. Контролния съвет пък оглави финансистката Веселина Желева.

"Ако досега е имало пропуски, то желанието ни е всичко във фондацията да е законосъобразно", каза председателят на ОбС в града на розите Васил Самарски.

Фондация „Чудомир” съществува абсолютно незаконно, защото в 10-членния й Управителен съвет до момента присъстват четирима покойници – проф. Атанас Божков, проф. Генчо Пирьов, Теньо Пиндарев и Николай Кисьов, обявиха няколко часа по-рано в Стара Загора представители на Гражданско сдружение „За Казанлък”.
От името на сдружението писателят Веселин Стоянов и наследникът на бивш уредник на ЛХМ "Чудомир" Георги Ташев заявиха, че на практика от фондацията, която стопанисва наследството и къщата-музей на големия български писател и художник Чудомир, се управлявала еднолично от директора на музея Пеньо Терзиев. От 1992 г. насам обаче не е била правена ревизия на обекта, а въпреки че авторските права върху творбите на Чудото били на Община Казанлък, Терзиев ги преотстъпвал на различни частни издателства. За всички тези нарушения са били сезирани Министерството на културата и старозагорската Окръжна прокуратура.

Информация: вестник Новината

Още новини