Начало Новини Актуално Фонд Земеделие изплаща 1, 200 млн. лв. на 840 неправомерно санкционирани фермери

Фонд Земеделие изплаща 1, 200 млн. лв. на 840 неправомерно санкционирани фермери

Актуално

Стара ЗагораЕК официално разреши на България и в частност на Разплащателната агенция да отмени санкциите на 840 земеделски производители, които са кандидатствали за Кампания 2007 г. по втора ос от Програмата за развитие на селските райони, по линия на агроекологичните плащания за субсидии за необлагодетелствани райони, съобщи изпълнителният директор на ДФ Земеделие – Разплащателна агенция Калина Илиева, предаде пресцентъра на земеделското министерство.

Фермерите са подали документи за субсидии, но поради допусната грешка в нормативната уредба от страна на Министерството на земеделието и храните през 2007 г., земите им остава извън обхвата на списъците за необлагодетелствани планински райони и така те не получават право на финансово подпомагане. Освен, че фермерите са лишени от субсидии за Кампания 2007, на тях им са им наложени и санкции да не получават субсидии за бъдещ период от три години, без да имат вина за това, подчерта Илиева. Най – голям е броят на засегнатите стопани в област Кърджали, София – област и по-малко в областите Видин и Хасково.
Темата за неправомерно лишените от субсидии фермери беше дискутирана в Комисията по земеделие и гори към НС, следствие на което, беше изпратено официално становище до ЕК с искане за отпадане на санкциите за ощетените стопани.
„Тази седмица в Разплащателната агенция получихме разрешение от Брюксел да изплатим дължимите средства за 2007 и 2008 г. на 840 фермери в размер 1,2 млн. лв. Радвам се, че по този начин успяхме да поправим поредната грешка на предходните управляващи, довела до неправомерно ощетяване на земеделските стопани”, каза в заключение Калина Илиева.

Още новини