Начало Новини Актуално Фонд Обединени срещу ковид е Проект на годината на Американската търговска камара в България

Фонд Обединени срещу ковид е Проект на годината на Американската търговска камара в България

Актуално

Фонд Обединени срещу ковид беше отличен за Проект на годината от Борда на директорите на Американската търговска камара в България. Това се случи вчера по време на Годишната среща на членовете на Камарата с посланика на Съединените американски щати у нас Нейно превъзходителство Херо Мустафа, съобщиха от Американската търговска камара.

На събитието присъстваха над 100 представители на компании-членове на камарата, като се проведе в Балната зала на Гранд Хотел Милениум София.

В присъствието на посланик Мустафа и президентът на Американската камара Оливие Маркет отделни стилни статуетки бяха връчени на всеки от представителите на трите организации, които допринесоха най-много за успеха на общия дарителски фонд: Дора Стрезова, изпълнителен директор на Кока-Кола България, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация Америка за България и Красимир Ненов, изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3.

Проектът победител - Обединени срещу ковид

В периода между април и май 2020 г. Български дарителски форум (БДФ), Фондация Америка за България, Посолство на САЩ у нас и Американската търговска камара в България осъществиха благотворителна кампания по събиране на средства за най-засегнатите групи от коронавируса у нас. Той бе наречен Обединени срещу ковид. Общият обем събрани средства бе за 1 006 475 лева, които бяха дарени от 40 дарители - компании, фондации и отделни личности.

По време на кампанията бяха получени заявки за 693 проекта, като 112 бяха подкрепени. Помощта достигна до близо 700 000 души в цяла България.

С тази специална награда Бордът на директорите на Камарата изразява своята искрена признателност към тези компании и организации от членовете, които допринесоха в най-значима степен за финансирането на Обединени срещу ковид. По изчисления на Камарата близо 80% от общия обем от дарения във Фонда са направени от нейни членове или отделни личности.

Награди AmChampions

Американската търговска камара в България взе решение за учредяване на наградите AmChampion, за да може да отличи най-активните свои членове, чиято работа е допринесла за развитието на Камарата, за постигане на общи цели и да се подобрява бизнес-климата у нас.

Сред целите на наградите включват признание и благодарност за активност на членовете през изминал период. Поради пандемията връчените вчера награди са за дейността на членовете и организацията през 2020 г.

Критериите на подбор включват количествени измерители с различна тежест, които оценяват дейността на членовете по отношение на няколко индикатора. За структуриране на критериите бе почерпен опит от други Американски камари в Европа, както се базира на собствен анализ. Сред индикаторите са: участие в разработване на позиции и становища, активни съпредседателите на комитети, финансов принос, публикуване на съдържание на комуникационната платформа и др.

Победителите по категории

Победител в категория Малко и средна компания е HR Consulting Partners. Наградата бе връчена от Георги Александров, член на Борда на директорите и председател на комитет Изследвания, иновации и стартъпи на Йоана Йорданова, управляващ партньор на компанията.

Компанията е основана през 2017 г. и е фокусирана в наемане на персонал, управление на работодателска марка, уелнес програми и др. Член е на камарата от 2020 г., като другият управляващ партньор е Златина Кушкиева, която има дългогодишен опит като съпредседател на комитет Човешки капитал и образование на камарата (като член на висшето ръководство на други членове на организацията).

Другите номинирани в категорията са Американски университет в България, който е бил активен на събития, комитети и публикации и Адвокатска кантора Боянов и Ко, които допринесоха за предложението на Камарата за Национална стратегия за изкуствен интелект през 2020 г.

Победител в категория Корпоративни членове е адвокатско дружество Пенков, Марков и партньори. Наградата връчи Оливие Маркет, президент на Камарата на Николай Цветанов, управляващ партньор на дружеството.

Още с основаването си през 1990 Пенков, Марков и партньори е едно от водещите адвокатски кантори у нас. Членове са на LEX MUNDI - световната асоциация на независимите адвокатски кантори. Член е на Американската камара от 2007 г. и има значим принос за нейните позиции и становища. През 2020 г. те допринесоха с още позиции, работа в комитети и събития.

Другите номинирани в категорията са Colliers International Bulgaria и Хилтън София.

Победители в категорията Големи корпорации е AES България. Наградата бе връчена от Тони МакМъри, член на Борда на Камарата на Иван Цанков, изпълнителен директор, AES България.

AES е най-големият инвеститори в България за последните 20 години. Компанията допринася за стабилността на енергийната система на страна и за енергийната независимост чрез балансирано портфолио. С обща инвестиция за около 1,3 милиарда евро, 600-мегаватовата ТЕЦ AES Гълъбово е най-модерната топлоелектрическа електроцентрала в Югоизточна Европа.

Компанията е член от 2000 г. и допринася за развитието на темата Енергетика в организацията. Тя е активна в събития, комитети и публикации. Нейн член на висшето ръководство е съпредседател на комитет Енергетика и минерални ресурси

Другите двама номинирани са IBM Bulgaria и Мерк, Шарп и Дом България.

Победител с най-голям принос

Ернс и Янг България (Ernst & Young Bulgaria) е победител в категория Член с най-голям принос за 2020 г. Компанията е била най-активна според почти всички индикатори на критериите за оценка.

Само през 2020 г. EY Bulgaria е помогнала за изграждането на позиции и становища на Камарата, участвала е в уебинари и срещи на комитети, както и е публикувала доклади, анализи и новини на комуникационната платформа на камарата. В допълнение, неин висш ръководител е председател на Комитет Данъци и финанси на Американската камара.

Наградата бе връчена от Оливие Маркет на Николай Гърнев, управляващ партньор на EY Bulgaria.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 27 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон, както и подкрепя Инициативата Три морета от 2019 г.

Приоритети на Американската търговска камара за периода 2021 - 2022

През септември месец т.г., Бордът на директорите на Американската търговска камара в България препотвърди своите четири приоритетни области:

  • Застъпничество за регионални и трансатлантически отношения
  • Устойчив бизнес климат и инвестиции
  • Дигитална икономика и иновации
  • Развитие на човешкия капитал.

Като най-висши приоритети, Бордът определя Върховенството на закона и продължаващата ангажираност на членовете на организацията.

 

Доклади

Още новини