Начало Новини Актуално Фискалният резерв на България гарантира сигурността на финансовата система

Фискалният резерв на България гарантира сигурността на финансовата система

Актуално

Фискалният резерв на България в момента е 6,5 млрд. лева и тази сума гарантира сигурността на валутния борд, на лева и на страната, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той направи това изявление във връзка с питане на предшественика му Сергей Станишев къде са изчезнали 2 млрд. лева от резерва.

В края на 2008 г. резервът е бил около 8,4 млрд. лв., а към момента, в който правителството на ГЕРБ пое управлението на бюджета, вече е достигал 7,8 млрд. Това прави намаление от почти 600 млн. лв., поясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от вестник Монитор.

Усилията на правителството през втората половина на годината са позволили фискалният резерв на практика почти да запази своя размер и в края на 2009 г. той е 7,7 млрд. лева. В същото време неизпълнението на приходите за 2009 г. спрямо разчетите по закона за държавния бюджет е около 7,5 млрд. лв., а заложените буфери са в размер на 3,9 млрд. лева. Тази ситуация щеше да доведе до дефицит от 3,6 млрд. лева (5,4% от БВП), което на практика "преполовява" фискалния резерв, посочи Горанов. Съществувала е опасност България да изпадне в ситуация на свръхдефицит, ако не бяха взети мерки от кабинета, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Още новини