Начало Новини Актуално Фирмите ще могат да подават годишните отчети за дейността си през 2018 година до 5 април

Фирмите ще могат да подават годишните отчети за дейността си през 2018 година до 5 април

Актуално

ГФОДо 5 април  се удължава срокът, в който фирмите ще могат да подават годишните отчети за дейността си през 2018 година в Националния статистически институт. Решението бе взето след разговори с Националната агенция по приходите.

Подаването на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци вече е възможно без вписване на задължителния по закон входящ номер на подадения пред НСИ Годишен отчет за дейността (ГОД). Фирмите, подали данъчни декларация, са задължени да подадат и отчетите си в НСИ, като институтът ще изпраща номерата служебно на НАП.

В момента информационната система „Бизнес статистика“ работи с намален капацитет, като вчера са били приети 13 000 отчета. Остават още близо 50 000 отчета, които фирмите ще трябва да подадат задължително до 24 часа на 5 април.

Информационната система „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт (НСИ), през която се подават годишните отчети за дейността на фирмите, спря вчера за около един час. Системата работи от 2009 г. и чрез нея се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица. Прекъсването е било по технически причини, вследствие на генериран огромен зловреден трафик, който е филтриран.

Този трафик е в допълнение на традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни, което води до по-ниска производителност. 

Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея са защитени. За случая е уведомен Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност. 

Още новини