Начало Новини Актуално Фирмите могат да намалят таксата си за смет с подаване на декларация за контейнери до 31 май 2011 г.

Фирмите могат да намалят таксата си за смет с подаване на декларация за контейнери до 31 май 2011 г.

Актуално
такса смет Стара Загора

Общински съвет - Стара Загора удължи до 31 май 2011 г. срока за подаване на декларации, с които се заявяват контейнери за смет. Това се прави в услуга на фирмите, за да се възползват от облекчението да плащат за генериран обем отпадък, а не според застроената площ на имота. Това се отнася и за училищните сгради, за които такса смет нарасна чувствително през 2011 г.

Цената на 1 контейнер е 2400 лева на година, а на варел - 340 лева.

Ще припомним, че от 1 януари тази година влязоха в сила изменения в Закона за местните данъци и такси, приети от Народното събрание в края на 2009 г. С тях се променя начинът на определяне на данъка върху недвижимите имоти на нежилищните сгради на фирмите. Т. е. фирмите вече плащат, като данъкът и таксата се определят от по-високата от две суми - отчетната стойност на имота и данъчната му оценка.
От тази година данъците, които трябва да плащат са неколкотратно по-високи от досегашните, в някои случаи - над 10 пъти, и това предизвика сериозно недоволство. В Стара Загора представители на бизнеса изготвиха и жалба, адресирана до общинските и държавните органи.

От 2002 г. предприемачите трябва ежегодно да правят преоценка на отчетната стойност на недвижимото си имущество, което използват за фирмени цели. Като целта е тези стойности да са близки до пазарните оценки. Част от представителите на бизнеса не са извършвали преоценки и през последните години са плащали данъци върху нереално ниски отчетни стойности, обясняват финансисти.

Още новини