Начало Новини Актуално Фирмите, които предлагат енергия от ВЕИ на по-ниска цена, ще получават преференции

Фирмите, които предлагат енергия от ВЕИ на по-ниска цена, ще получават преференции

Актуално

Компаниите, които произвеждат зелена енергия и я предлагат на по-ниска цена, ще получават приоритетно субсидии от държавата и ще се присъединяват с предимство към елмрежата. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Предложението е записано в проекта за Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници, който предстои да бъде представен за обществено обсъждане.

Трайков заяви, че е важно страната ни да постигне целта си от 16% ток от ВЕИ през 2020 г., но основният принцип при избор на проектите е предлагането на по-ниска цена на изкупуваната енергия. Пример за това е хидроенергийната каскада „Горна Арда“. Токът от нея няма да се изкупува на преференциални цени за разлика от този от фотоволтаиците, каза Трайков. По думите му правителството ще подпомага приоритетно изграждането на ВЕЦ-ове.
В националния план за действие за ВЕИ, който е изпратен за одобрение от ЕК, е записано, че компаниите, които произвеждат зелена енергия, ще се явяват на търг за присъединяване към елмрежата. НЕК и трите електроразпределителни дружества пък ще присъединяват приоритетно проектите, които предложат най-ниска изкупна цена на тока. Промените ще започнат да действат още през 2011 г. Според евродирективите до март догодина дейността на Електроенергийния системен оператор трябва да бъде отделена от тази на НЕК, пише вестник Класа.
От енергийното ведомство планират догодина да започне разширяването на газохранилището „Чирен“, за което има подписано мандатно писмо за финансиране от ЕБВР. Ще продължат и разговорите с шотландската „Мелроуз рисорсиз“ за строеж на второ газохранилище в района на нос Галата.

Нови две газопроводни отклонения ще започнат да се строят през 2011 г. – газопроводно отклонение Добрич–Силистра, както и нова тръба от Чирен през Козлодуй до Оряхово. Оттам се планира да преминава в бъдеще и европейският газопровод „Набуко“. Очаква се двата газопровода да бъдат завършени до 2013 г.
От МИЕТ подготвят и нова стратегия за управление на отработеното ядрено гориво, която трябва да бъде представена до края на годината.

Още новини