Начало Новини Актуално Фирми, спечелили търг за утилизация на боеприпаси - с договори на полигона

Фирми, спечелили търг за утилизация на боеприпаси - с договори на полигона

Актуално

Две частни фирми, спечелили търга на Министерството на отбраната за утилизация на стари боеприпаси на Българската армия (БА), са имали договори с полигон "Змейово" през 2009 г. Това стана ясно от отговорите на министъра на отбраната Аню Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол.

На питането на депутата от Старозагорски избирателен район Тодор Великов какви дейности се извършват на полигон "Змейово", министърът на отбраната оповести традиционната информация (повтаряна от министър Свинаров досега), че там се изпитват оръжейни боеприпаси, намиращи си в експлоатация и съхранение в БА, с цел удължаване на техния ресурс, и на новопроизведено въоръжение и боеприпаси... И също, че на полигона не се извършва утилизация на боеприпаси.
Новият и почти скандален момент дойде с другия въпрос на Великов - в какво се изразява присъствието на частни фирми на полигон "Змейово", предвид явното разминаване в твърденията за стратегическото му значение за националната сигурност на България и практическото му използване. На това питане министър Аню Ангелов заяви дословно от трибуната на Народното събрание:
"В изпълнение на заповед на министъра на отбраната от 1998 г. на свободните си мощности полигонът извършва само изпитвания на боеприпаси и оръжие, произведени от български фирми. През 2009 г. са били сключени 148 броя договори и всички са били изпълнени с фирмите: "Аркус", "Стройпроект", "Емко", "Дунарит", "Сейксконсулт", Институт по металознание - БАН и "Берета Трейдинг".
Справките в Интернет обаче показват, че две от тези фирми - "Дунарит" и "Берета трейдинг" (в консорциум с казанлъшката "Векс" ООД), заедно с "Терем", са спечелили търга на Министерството на отбраната за утилизация на стари боеприпаси преди година и половина.
В търга документи за участие са подали 17 компании, 5 от които чуждестранни от Чехия, Израел и Германия. Те обаче са отпаднали, тъй като предложенията им да утилизират боеприпаси извън страната противоречали на българското законодателство.
С тримата победители - Консорциума между "Берета трейдинг" и "Векс", "Терем" и Дунарит", Министерството на отбраната е подписало договори на обща стойност 27 721 лв. с ДДС за утилизация на общо 14 945 тона боеприпаси. За която в свое интервю пред вестник "Българска армия" (в края на 2009 г.) настоящият зам.-министър Валентин Радев твърди, че продължава и сега.
Без да пренебрегваме "Дунарит" - Русе (от бившия ВПК), във фокуса на "Старозагорски новини" е фирмата "Берета трейдинг" ООД. Според данните в Търговския регистър, предметът й на дейност е свързан с търговия на ловно и спортно оръжие и боеприпаси за него, охранителна и търговска дейност, строителство, проектиране и т.н.
Тези й дейности обаче въобще не кореспондират с казаното от министър Аню Ангелов, че свободните мощности на полигона се използват за изпитването на продукция само на български производители и че на полигона не се утилизират боеприпаси. Първо, защото "Берета трейдинг" не е производител на оръжие. И второ, че тя има договор с МО за утилизация на боеприпаси.
Въпросът е какво прави тази фирма на полигона, свързан с националната сигурност на България? И от какво естество са договорите й? Тези и още няколко въпроса са най-важните, на които трябва да отговори Министерството на отбраната. А не да се прави на "Биг брадър" с монтирането на камери, които ще доказват, че извършваните изпитания там не замърсявали въздуха в региона.

Още новини