Начало Новини Актуално Фирми се отказват от проекти за европари заради забавяния в администрацията

Фирми се отказват от проекти за европари заради забавяния в администрацията

Актуално

Най-големите проблемите на фирмите, които кандидатстват по Оперативна програма Конкурентоспособност, произтичат от факта, че администрацията не спазва обявените графици. Това съобщи Красимир Киряков - председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Той участва във форума За Вашия успех - практически опит от топ мениджъри в България, на който Econ.bg е медиен партньор.

Киряков разкри и притеснителния факт, че в редица случаи фирми дори се отказват от проектите си заради тези забавяния. Ако администрацията не се мобилизира до края на годината, може да бъдат загубени много пари, заяви представителят на БАКЕП, като добяви, че преди са се губели пари заради корупцията, а сега може да се загубят заради слабия административен капацитет, предаде econ.bg.
Управляващият орган по ОП Конкурентоспособност - МИЕТ, взе решение сроковете на изпълнение на проектите, които в момента текат, да бъдат удължени, обясни Киряков. Той добави, че взетото решение е важно, защото много фирми просто не са имали физическата възможност да ги изпълнят в момента.
Опитът ни показва, че колкото е важен процесът на правилна подготовка на проекта и внасянето му за одобрение, също толкова важен е и процесът на изпълнение. Това е така, защото всяка промяна от първоначалния план трябва да се аргументира, за да няма орязване на бюджетите, които фирмата е заложила в своите планове за развитие, коментира още Киряков.
За момента по Оперативна програма Конкурентоспособност са контрактувани договори за близо 183 млн. евро. Тези данни представи от своя страна Жулиета Хубенова - съветник Европейски програми проекти към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
Хубенова припомни, че общият бюджет на програмата е 1.162 млрд. евро, които могат да бъдат контрактувани до 2013 г. Само през тази година бизнесът ще може да кандидатства по 14 процедури, които са на обща стойност 674 млн. евро. Това означава, че през следващите три години (2011-2013 г.) ще останат 294 млн. евро, които ще трябва да бъдат договорени.
Ще искаме 2010 г. да бъде ударна. Да има много повече кандидати и проекти, коментира в заключение Хубенова.

Още новини