Начало Новини Актуално Фирми получиха отличия в първите конкурси за иновации на БТПП

Фирми получиха отличия в първите конкурси за иновации на БТПП

Актуално

Фирми отличия първи конкурси иновации БТППБългарските фирми имат добър иновационен потенциал, могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на церемония за връчване на отличията в първите конкурси на Съвета по иновации и енергийна ефективност при Българската търговско-промишлена палата.

Тя поднесе първата награда за най-успешна иновативна фирма на представителите на компанията за производство на микрочипове Мелексис България ЕООД, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Предприятието е въвело в експлоатация 8 нови проекта с приложение в автомобилния сектор. Зам.-министър Анна Янева поздрави от името на министър Драгомир Стойнев изпълнителния секретар на съвета инж. Любен Машкин за приноса му в развитието на промишлената енергетиката и енергийната ефективност и му връчи специалната награда.

Пилотното издание на конкурсите породи голям интерес сред българските фирми, което е ясен знак за важността на иновациите за икономиката, каза още зам.-министърът. Тази тема е във фокуса и на разработваната Иновационна стратегия за интелигентна специализация. В бюджета за 2014 г. са предвидени 20 млн. лв. за развитие на иновациите, докато през 2013 г. за тази цел не бяха отделени никакви средства, припомни зам.-министър Янева. Тя съобщи, че още на 15 януари правителството отдели 10 млн. лв. за дейността на Националния иновационен фонд през 2014 г. Близо 6 млн. лв. от тях са предвидени за финансирането на нови проекти на българските фирми, 2 млн. лв. са за вече сключените договори по Шестата конкурсна сесия на фонда, а 1 млн.лв. - за участието на български фирми в международните програми Еврика и Евростарс. През февруари подписахме първия договор по програмата Евростарс с българската фирма Ай Ен Джи Технолоджи, класирана в международна конкуренция с над 500 проекта, подчерта зам.-министър Янева.

Тя увери, че съвместно с бизнеса МИЕ работи по реализацията на още идеи, като възстановяването на т. нар. ваучерна схема, която е финансова схема за трансфер на знания към предприятията. Чрез нея държавата финансира помощта, която изследователски организации от ЕС оказват на малките и средните компании у нас. Насочили сме вниманието си и към насърчаването на студентски фирми, към финансиране пребиваването на представители на българския бизнес във високотехнологичен инкубатор в САЩ, към стимулиране участието на наши дружества в европейски технологични платформи и др., обобщи зам.-министърът.

Фирми получиха отличия в първите конкурси за иновации на БТПП

Още новини