Начало Новини Актуално Фирми от региона на Стара Загора – с добро представяне на Международния пловдивски панаир

Фирми от региона на Стара Загора – с добро представяне на Международния пловдивски панаир

Актуално
пловдив панаир

Експонати на 1482 компании от общо 44 държави имаше на Международния технически панаир в Пловдив през седмицата. Сред тях 8 старозагорски и 9 казанлъшки. Редица утвърдени участници липсваха, но затова пък на панаира се появиха за първи път нови, сред тях и старозагорските Невен Зиг Солар ООД и Агротех консулт ЕООД.

Показваме едно ново направление за България ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЧЕВО ЛЪЧЕНИЕ т. нар. фотоволтаични централи, разказа Димитър Гайдаров, управител на Невен Зиг Солар. Предлагаме проектиране и изграждане на съоръжения до ключ и тяхната поддръжка в хода на ползване, което е 20 години. Старозагорци вече имат изградена една централа край Мъглиж, над нея изграждат още 6. С мащабни проекти сме, предстои да ги реализираме до края на 2012 и 2013 г. Интересното при нашата инвестиция е, че изкупуването на енергията е гарантирано за 20 години на преференциална цена, пише вестник Национална бизнес поща.

Димитър Гайдаров е на 33 години, завършил е висшето си образование в Германия. СЛЕД 7-Г0ДИШН0 ПРЕБИВАВАНЕ ВЪВ ФРАНКФУРТ НА МАЙН СЕ ВРЪЩА В СЕМЕЙНАТА ФИРМА, защото решава, че в България ще има нужда от хора като него, които познават условията на бизнеса както в България, така и в Европа.

За първа година на панаира в Пловдив т. г. бе и Агротех консулт ЕООД, Стара Загора. Дружеството предлага инсталации за биогаз. Управителят Валентин Дойчев съвместява бизнеса с преподавателска дейност в Тракийския университет. Инсталациите ни са нещо ново, все още у нас няма монтирана нито една, която да използва органични суровини, като изключим няколко когенератора, които работят към пречиствателни станции, разказа Дойчев. Работим върху оферти и проекти, имаме потенциални клиенти, но те срещат трудности с осигуряване на инвестицията. Сега правителството определи добри цени за електроенергията от биогаз и очакваме това да тласне бизнеса напред. Инсталациите са перспективни и печеливши, но ЦЕНАТА ИМ Е ОКОЛО 2 МЛН. ЕВРО с всички разходи, вкл. строителството, става 3 млн. евро. Когато искаш кредит, банката изисква обезпечение за над 4 млн. евро, което е трудно да се осигури.

Според Валентин Дойчев, ситуацията в родното животновъдство продължава да е тежка. Прогнозата ми е песимистична, казва той. Основно работя в областта на свиневъдството, където не виждам перспектива за положително повлияване.
В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОКОЛО 1/3 ОТ МЕСОТО, КОЕТО СЕ КОНСУМИРА, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ВНОС. Това подтиска развитието на сектора.

Сред традиционните изложители на панаира в Пловдив бе Медина Мед. Не сме пропускали изложение от 1997 г., заяви Петьо Петков, зам.-управител на дружеството. Пред есенно-зимния период акцентираме върху смяната на летните гуми със зимни, показваме всички модели гуми, които предлагаме. Новите ни гуми са ново поколение Мишелин, за голяма радост това, което предложихме и като типове модели за регенерат, продължава да дава отлични резултати при зимни условия и най-ниска цена за км пробег.
ИМАМЕ ИДЕИ И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА за внедряване на нови услуги в тази област, сподели Петков. Медина Мед продължава да е единствената фирма на Балканите, която предлага услугата регенерат на индустриални гуми. Впечатлението на ръководството й е, че у нас все повече се търси възможност за ремонт и регенерат на селскостопански гуми. Те са с високи цени и ПОЧТИ НЯМА ФИРМА, КОЯТО ДА ДЪРЖИ ВСИЧКИ РАЗМЕРИ НА СКЛАД, затова се изисква при авариране да се вземат максимално бързи решения, за да се намали престоя на машината. Имаме клиенти от цяла България, вкл. Добрич и Варна. Квалификацията и компетентността на клиентите ни се повиши и те все повече се обръщат директно към нас за съвети и услуги в областта на експлоатация на селскостопанските гуми, което ни кара да сме доволни, казва Петьо Петков.
На техническото изложение са голяма част от клиентите, с които ние работим, сподели Веселин Желев, търговски представител на друг участник от Стара Загора - ИТТ България ООД. Участието ни е най-вече заради имиджа и репутацията. Показваме пълното си портфолио, ориентирани сме постоянно към новости, АКЦЕНТИРАМЕ ВЪРХУ СПЕЦИФИЧНИ КРЕПЕЖНИ ЕЛЕМЕНТИ Представители сме на фирми, чиито продукти са уникални за индустриалния сектор. Надежден партньор сме на активния бизнес в България, обясни Желев.

Казанлъшките изложители тази година са дори повече от старозагорските. Но тази година е по-слаба, според мен, казва инж. Николай Стоянов, управител на Хидроникс ЕООД, Казанлък. Неговата фирма показва новости в областта на хидросистемите и хидрозадвижванията. В нашия бизнес има оживление по-скоро в ремонтите, от 2008 г. се наблюдава спад на новите системи. Аз КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛ НАХИДРОСИСТЕМИ И ХИДРОЗАДВИЖВАНИЯ РАЗЧИТАМ НА ЗАЯВКИ ОТ ГЕРМАНИЯ, сподели инж. Стоянов. Но съм оптимист, иначе досега бих се пренасочил към друго.

Сред изложителите бе и фирма Хикс ЕООД, Сливен, с управител Христо Илиев, фирмата е на пазара от 15 години и произвежда малогабаритна селскостопанска техника, като е ориентирана изключително към мотофрези, комбинирани с браздилник, плуг и роторна сенокосачка за люцерни и високи треви до 60 см. Тези машини са с американски двигатели Бригс - Стрейтън, от 3.5, 4.0, 5.5, 6.0 и 6.5 к.с. Американският двигател може да се използва съвместно с мотофреза, косачка, плуг и помпа за вода. Сливенската фирма е и ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ В СТРАНАТА НА М0Т0ФРЕЗИ С АМЕРИКАНСКИ ДВИГАТЕЛ С ВЕРТИКАЛЕН ВАЛ. Освен с производство, Хикс ЕООД се занимава и със сервизно обслужване.
За други посетители интерес представляваше и енергоспестяващо устройство, което, според производителите му, спестява до 40% от разхода на електричество.

МНОГОБРОЙНА БЕ И ГРУПАТА ПРЕД ЕЛЕКТР0М0БИЛ С МОЩНОСТ НА ДВИГАТЕЛЯ 150 КИЛОВАТА, 250 ВОЛТА който се захранва с батерии директно в 220 волтовата мрежа. Разходът му за ток при сегашните цени за 100 км е 2 - 2.50 лева, обясняваха производителите на електромоторите, които засега имат реално приложение в електрокари и към момента 99% от продукцията им заминава за САЩ, Австралия, Швеция, Норвегия и Англия.

 

Още новини