Начало Новини Актуално Фирми извършват разделно събиране на автомобили, битова техника и батерии в Стара Загора

Фирми извършват разделно събиране на автомобили, битова техника и батерии в Стара Загора

Актуално
Eкобатери - Стара Загора

Стари електрически уреди от вратата на желаещите граждани ще прибират за рециклиране фирми, които сключиха 5-годишен договор за разделно сметосъбиране с Община Стара Загора, съобщиха  зам.-кметът Белчо Белчев и представители на "Екобатери" АД и на "Макметал Холдинг" АД.

Стара Загора е поредната община, в която фирмите ще провеждат своята дейност по разделно събиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и спрени от движение моторни превозни средства на територията на общината.

166 кофи за стари батерии вече се разполагат в магазини, обществени сгради, кметствата на селата в общината и в училища. По закон такъв кош трябва да има на всеки 100 000 жители.
Сред децата ще бъде организирана информационна кампания за вредата от безразборното изхвърляне на опасните за природата отпадъци и ползата от това те да бъдат рециклирани, съобщи Александър Яврийски, изпълнителен директор на "Екобатери" АД.

Кофите за батерии са с обеми между 30 и 50 литра. От фирмата замислят най-активните граждани и деца да бъдат поощрявани с награди.
Само през миналата година от България са събрани и изнесени за рециклиране 12 800 лв. В страната ни засега няма инсталации за преработка, уточни Яврийски.
В голяма част от големите търговски вериги също има съдове за негодни батерии.
"Най-важно за нас е да достигнем до училищата, за да възпитаме най-малките", казаха още той. Ог фирмата са подготвили детски брошурки, в които на достъпен език е разяснено на малчуганите, колко са опасни батериите, ако попаднат в природата.
"Осигуряваме достъп за всеки гражданин, който би желал да опази природата и чистотата в града си. Всеки при желание би могъл да изхвърля там отпадъците, които са изключително опасни, ако попаднат в природата", обясниха от фирмите, които организират тяхното рециклиране.
Подобна кампания са планирали от "Екобатери" и за електронната и електрическата техника, излязла извън употреба.
"Хората, които имат в домовете си развалени и негодни за употреба уреди, могат да се обадят и отпадъкът да бъде прибран директно от дома им", поясни Яврийски. Стационарният телефон с код за Стара Загора, на които могат направени  заявки е 042/646 023, а мобилният - 0887/771973.
Тъй като и тази техника е опасна от фирмата са поели ангажименти, да рециклират и нея.
"За да се избегнат спекулации, гражданите трябва да са наясно, че служителите, които събират уредите, са с работни облекла на старозагорската фирма-подизпълнител "Сплавкомерс", уточни Васислав Стоилков, национален координатор на "Макметал Холдинг" АД.

По закон е забранено електроуреди да бъдат изхвърляни на общинските сметища. Това изискване обаче не се спазва поради липса на ресурс от страна на администрацията да контролира какво попада в контейнерите за смет.
Фирмите ще събират и излязли от движение автомобили, които при доброволно предаване от страна на гражданите ще бъдат заплащани. Цената ще се определя от вида и състоянието на автомобила и варира между 200 и 400 лв.
"Ще помогнем на Община Стара Загора да се отърве от старите автомобили, които освен че замърсяват повече околната среда, заемат излишно паркомясто и загрозяват градската среда", съобщи още Яврийски.
Общината и фирмите ще организират начина, по който ще бъде организирано събирането на колите.
В случай, че гражданите не желаят да предадат доброволно излязлите от употреба стари автомобили, ще се организират кампании по принудително репатриране. От "Екобатери" АД се надяват да не се стигне до крайната мярка, въпреки че имат готовност да я приложат.
"В Стара Загора сме сигурни, че няма да има проблеми, тъй като нашият подизпълнител има изградена база. Гарантираме бързо и качествено изпълнение", обещаха от фирмите.
Община Стара Загора няма финансов ангажимент по договора за разделно събиране на опасни отпадъци, уточниха Белчо Белчев.

Информация: вестник Новината

Още новини