Начало Новини Актуално Фирма ощетила община Казанлък с 500 хил. лева

Фирма ощетила община Казанлък с 500 хил. лева

Актуално

С близо 500 хил. лева е ощетена община Казанлък от фирма "Кронос Екопетролиум" при доставката на гориво за отопление, съобщи на пресконференция в Стара Загора народният представител от Синята коалиция Иван Иванов. Депутатът обясни, че вместо промишлен газьол, акцизът на който е 650 лв. на тон, фирмата е доставила за бюджетните организации в Казанлък 950 хил. литра от т.нар. "червен дизел", акцизът на който е само 50 лв. на тон.

Разликата в цената на двата вида гориво също е драстична - 80-90 стотинки на литър  Ощетяването е установено от комисия за проверка на договора под председателството на секретаря на общинската администрация в Казанлък Рада Гоцкова. Договорът с "Кронос Екопетролиум" е бил сключен през месец ноември 2010 година.
Данните от проверката са били изнесени на последното заседание на Общинския съвет в града, а Рада Гоцкова е заявила пред старейшините, че договорът за доставка на горива е неизгоден, информира вестник Старозагорски новини.
"Казанлъчани неведнъж се сблъскват с подобни скандални сделки", каза още Иван Иванов. Той припомни, че преди време, въз основа на обявена от общината малка обществена поръчка, за казанлъшките училища са били доставени портокали на безумната, според него цена от 6 лева за килограм и риба скумрия на "цената на сьомга".
Той уточни, че казанлъшката организация на СДС е поискала чрез своя общински съветник Николай Александров да бъде създадена временна комисия, която да се запознае с документите по договора на общината с "Кронос Екопетролиум" и да сезира органите на прокуратурата за извършеното драстичното нарушение. Иван Иванов бе категоричен, че непосредствена вина за него носи на първо място кметът на общината Стефан Дамянов, въпреки че той бил упълномощил своя заместник Юлиана Палазова да подпише договора с "Кронос Екопетролиум".

Още новини