Начало Новини Актуално Финансовият министър внесе проектобюджета за 2010 г. в НС

Финансовият министър внесе проектобюджета за 2010 г. в НС

Актуално

Повече пари за здравеопазване, екология, вътрешна сигурност и правосъдие има в бюджета за следващата година, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след като внесе в парламента проекта на хартиен носител и на флаш памет.

Вече 3 месеца заедно с парламента разработваме различни мерки, с които не само България да излезе от кризата на предишното ниво на икономиката, а на по-високо ниво на конкурентоспособност, така че България след като вече излезе от кризата да боже да стане една средно развита икономика в Европа, коментира още министърът, цитиран от Dariknews.bg, предаде econ.bg.
Симеон Дянков заяви, че днешният ден е особено радостен за него и че се надява бюджетът да бъде приет в най-бързи срокове. Това би било положителен сигнал, че България има стабилна фискална политика, стабилност на лева, на банковата система и на цялата икономика.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че, водена от значимостта на този законопроект, го е кодирала своевременно и публично подписа разпореждане за разпределянето му във водещата бюджетна и останалите комисии на Народното събрание.
Симеон Дянков отказа да отговаря на въпросите на медиите като заяви, че текстът вече е качен в сайта на министерството и всеки, който се интересува може да се запознае с конкретните цифри в него, предаде БГНЕС.
Приоритетите в Бюджет 2010 са социален сектор, образование, здравеопазване, екология, пътна инфраструктура, вътрешен ред и сигурност, съобщиха от Министерството на финансите.
Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г. са в размер на 26,4 млрд. лв., което е 41,6% от БВП, в това число данъчни, неданъчни и помощи. От тях:

  • данъчните приходи са в размер на 20,9 млрд. лева.
  • неданъчните приходи за 2010 г. са разчетени в размер на 3,4 млрд. лева.
  • помощите, от които основен дял са тези от Европейския бюджет, са разчетени на 2,1 млрд. лева.
Разпределението на държавните разходи е в съответствие с приоритетите и антикризисните мерки на правителството.

Размерът на разходите в социалния сектор възлиза на 36,7% от общите разходи или 15,1% от БВП.
Публичните разходи за образование през последните години са на нива над 4,0 % от БВП, като с бюджета за 2010 г. се предвижда това равнище да е 4,2% от БВП.
Публичните разходи за здравеопазване се запазват на нивото от 4,2% от БВП, като номиналният им размер възлиза на 2,6 млрд. лева.
Инвестиционните разходи, планирани в бюджета за 2010 г., са приоритетно насочени към екологична и пътна инфраструктура. Общият размер на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма възлизат на 6,1% от БВП, в т.ч. 3,0% инвестиции с източник националния бюджет и 3,1% от БВП средства от ЕС. В бюджета за 2010 г. предвидените разходи за опазване на околната среда възлизат на 1,6% от БВП.
Планираните разходи за осигуряване на реда и сигурността на гражданите са в размер на 1,3 млрд. лв. или 2,0% от БВП.

 

Още новини