Начало Новини Актуално Финансовият министър Симеон Дянков затяга данъчния контрол

Финансовият министър Симеон Дянков затяга данъчния контрол

Актуално

Ще бъде въведена дистанционна връзка на фискалните устройства с Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет. Промяната е залегнала в Закона за ДДС, основният фокус е отново борба с контрабандата. Големите търговски вериги и бензиностанции имат такива устройства, но не и по-малките и там се осъществява голяма част от контрабандата, коментира Дянков.

С Наредба 18 на Министерство на финансите от 1 октомври има такава система специално за бензиностанциите, но тя макар че е он-лайн се прави общо взето на края на всеки ден, съобщи actualno.com, като се позовава на Агенция Фокус. С въвеждането на дистанционна връзка това ще може да става за различни обекти, не само за бензиностанции, обясни министърът.
Дянков представи част от промените в пет данъчни закона, които са и на сайта на финансовото ведомство. 232 млн. лева за 2010 година са очакваните постъпления в бюджета от по-високия акциз на цигарите, който ще бъде 76 евро на 1000 къса. Въвеждане на система за продажба на маркирани горива се предвижда с цел справяне с контрабандата. Става дума за газьол и керосин с акцизна ставка в размер на 50 лв. на 1000 литра.
Ще има нулева акцизна ставка за смазочните масла, като по този начин те ще бъдат обект на митнически контрол. Акцизът на твърдия алкохол няма да се повишава.
ДДС не се променя, нито един от преките данъци не се увеличава, оставяме ги на това ниво с цел запазване на работни места, коментира Дянков.
В Закона за корпоративното подоходно облагане е заложено отмяна на данъчните облекчения на предприятия, извършващи големи инвестиции в размер на над 10 млн. лева в отделни отрасли. В последната година от тази преференция са се възползвали големи предприятия и инвеститори, малките предприятия пък се оплаквали от дискриминация. Освен това – мярката подпомага главно чуждестранни инвеститори.
Премахва се изискването за подаване в Националната агенция за приходите на годишни финансови отчети. Отчетите ще се подават само в Националния статистически институт. Така ще се спестява чакане на две места и ходенето по безполезни опашки.
 

Още новини