Начало Новини Актуално Финансовият министър представи седем мерки в помощ на бизнеса за 2013 година

Финансовият министър представи седем мерки в помощ на бизнеса за 2013 година

Актуално
Симеон Дянков седем мерки

Правителството е подготвило няколко стъпки в помощ на бизнеса заради прогнозите на международните институции за слаб икономически ръст в еврозоната. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков по време на 7-та Годишна среща между правителството и бизнеса. За нас бавното излизане от кризата означава проблем, тъй като голяма част от бизнеса изнася своята продукция именно към еврозоната, допълни той и представи стъпките.

На първо място правителството си поставя за задача да приеме оптимистичен бюджет за 2013 година. Това означава изпълним бюджет, обясни още финансовият министър, припомняйки, че 2013 година е изборна. Идвайки на власт ГЕРБ е заварил над 2,3 млрд. лева неразплатени към бизнеса. Сега тези пари са 135 млн. лева, има и няколко забавяния за връщането на ДДС, призна още Дянков, цитиран от investor.bg.

На второ място държавата ще ускори плащанията, особено там, където се реализират проекти.

Намаляването на бюрокрацията е третата стъпка в полза на бизнеса, която предлага правителството. Разбира се това е непрекъснат процес и всяка година ще гледаме проблемите, които ще се опитваме да премахваме. На този етап налагането на единното данъчно платежно, което вече е прието от правителството, обясни още финансовият министър. С единното данъчно платежно бизнесът ще може да покрие всички свои задължения към държавата, което е голямо облекчение за добросъвестните фирми.

Ще подпомагаме и бизнеса за излизането на нови пазари. Това е четвъртата мярка на правителството, каза Дянков и допълни, че петата мярка е свързана с развитието на България като добре позната туристическа дестинация.

Догодина ще има насочване на средства към архитектурата, изграждане на инфраструктура. В Пловдив, например, догодина ще има спортна зала, което ще привлече и други видове туризъм, допълни Дянков.

Шестата мярка ще стимулира администрацията да работи за бизнеса, което също е нескончаем процес, според финансовия министър. Това може да бъде постигнато с финансови стимули за служещите в администрацията и последните данни са показателни – намалява броя на служителите, но се увеличава заплащането.

Седмата стъпка е всички министри да декларират какви реформи ще направят за следващите четири години, не само до края на 2013 година, заключи Симеон Дянков.

Още новини