Начало Новини Актуално Финансовите рискове пред България са минимални

Финансовите рискове пред България са минимални

Актуално
Изследване на финансов риск

Фискалното благоразумие на България поддържа ограничени финансовите рискове пред страната, въпреки несигурната международна среда. Това се казва в изследване на Института по международни финанси (ИМФ), съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Според ИМФ, България се справя обещаващо на фона на проблемния регион, в който се намира. Ограничаването на разходите и повишението на приходите ще доведе до свиване на бюджетния дефицит до под 3% от БВП през тази година, се посочва в доклада. От ИМФ считат, че с фискален дефицит, който ще остане под 3% от БВП, държавен дълг под 20% от БВП и с фискална политика, подкрепена от мерки за законово фиксиране на дефицитите до 2% от БВП и ограничаване на правителствените разходи до 40%, финансовите рискове пред страната са минимални.

Докладът на организацията констатира още, че дефицитът по текущата сметка се променя към значителен излишък, докато ръстът на износа значително превишава този на вноса, подпомогнат от повишената конкурентоспособност. Очаква се производителността да продължи да нараства през тази и следващата година със стъпка от около 2% от реалния БВП, докато вътрешното потребление се възстановява.

От ИМФ посочват още, че излишъкът по текущата сметка на платежния баланс, ограничаването на фискалните дефицити и ниското ниво на държавния дълг увеличиха гъвкавостта на страната спрямо чувствителността на пазарите.

Същевременно се препоръчват повече усилия за извършване на структурните реформи за растеж на производителността и ускоряване на сближаването.

Още новини