Начало Новини Актуално Финансовите нарушения на бившата кметска управа на Стара Загора - отново в прокуратурата

Финансовите нарушения на бившата кметска управа на Стара Загора - отново в прокуратурата

Актуално

Проверката, извършена от ОДМВР, е приключила и е изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство срещу бившия кмет на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев за извършено престъпление по чл. 282 от НК.

Това съобщи директорът на областната дирекция в Стара Загора комисар Алекси Алексиев във връзка с журналистическото ни питане по сигналите, обявени от настоящата кметска управа за открити финансови нарушения в предходния мандат, пише вестник Старозагорски новини.

Припомняме, че на 27 февруари т.г. сегашният градоначалник Живко Тодоров и заместниците му оповестиха пред медиите, че са открити документи за отпускане на компенсации от стотици хиляди левове на превозвачески фирми, без решение на Общинския съвет, и подписани договори за милиони левове без открита процедура по ЗОП.
Компенсациите касаят заповед от 28.04.2009 г. на проф. Танчев, който, според настоящия кмет - еднолично, без решение на Общинския съвет, разпорежда да се изплатят 488 000 лв. на Автобусни превози и Тролейбусни превози. От сумата частното автобусно дружество, с обявилият се за консултант - кметът на Гълъбово Николай Тонев, е получило 432 000 лв.

Другите две нарушения, обявени пред медиите, бяха за подписване на договори с две частни фирми - Ес Би Ес за 12 000 000 лева и Загора хит за 4 788 000 лв., без провеждането на обществена поръчка по ЗОП, а само въз основа на докладна от инж. Митьо Славов, който през предходните четири години беше директор на дирекция Строителство и инвестиции.

Установено е, че фирмата, занимаваща се с основен и текущ ремонт на пътната мрежа в Стара Загора, Ес Би ЕС през 2007 г., по време на управлението на д-р Евгений Желев е спечелила търг и е подписала рамков договор с Община Стара Загора за 30 000 000 лв., със срок на действие от 5 години. Две години по-късно - през 2009 г., следващият кмет проф.Танчев сключва нов договор с Ес Би Ес за 12 000 000 лв. На питане на общински съветник от Нова сила какво е наложило подписването на втори договор, кметът отговаря дословно: Във връзка със завишените критерии на общинската администрация и възникналия обществен натиск за текущи ремонти на улици и благоустрояване на междублокови пространства в кв.Железник, района на Автогарата и др.

Подобна е ситуацията и с фирмата, отговаряща за уличното осветление Загора Хит. През 2007 г. тя също е спечелила търг и е подписала с Община Стара Загора рамков договор за 9 600 000 лв., с 5-годишен срок. И пак през 2009 г. проф.Танчев подписва със Загора Хит нов договор, без процедура по ЗОП, за 4 788 000 лв. И отново на питане на общински съветник за необходимостта от втория договор проф.Танчев отговаря: В процеса на работа се установява, че са възникнали допълнително СМР работи: на Автогара Стара Загар - разбиване на бетонна плоча 30 см, монтиране на допълнителни осветителни тела и др.; при ремонта на бул.Славянски и ул.Анастасия Тошева - други видове размери шахти, необходимост от нови стълбове с височина 13.50 м, а не от 9.00 м; художествено осветление за Нова година пред Общината и в района около нея и други допълнителни СМР.
Вчера стана известно, че приключилата проверка на ОДМВР - Стара Загора, по въпросните финансови нарушения (изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство срещу професор Танчев по чл.282 от НК) не е първата. От 2010 г. до сега Икономическа полиция е направила няколко такива проверки, по разпореждане на прокуратурата. Любопитен е фактът, че през 2011 г. Окръжна прокуратура - Стара Загора, излиза с Постановление за отказ от образуване на досъдебно производство срещу проф.Танчев и прекратява преписката. Като мотив за компенсацията на превозвачите прокуратурата сочи, че не е установена щета за Община Стара Загора, а за двата допълнителни договора с частните фирми - че не е нарушен ЗОП и също не са нанесени щети на Община Стара Загора. Въпреки че самата прокуратура е установила плащане и по двата договора със Загора Хит.

И тъй като цялата проверка е въз основа на сигнали от общинския съветник от Нова сила Тихомир Томов, след като прокурорското постановление става негово достояние, той изпраща възражение до ВКП, след което следва ново разпореждане за проверка от ОДМВР - Стара Загора. От полицията са категорични, че са установили достатъчно данни за извършено престъпление, заради което са изразили мнение пред прокуратурата, че трябва да бъде образувано досъдебно производство срещу проф.Танчев за длъжностно престъпление. Сега отново е на ход Окръжна прокуратура.

 

Още новини