Начало Новини Коментари Финансист: Този бюджет е извън времето си като тенденция

Финансист: Този бюджет е извън времето си като тенденция

Коментари

От техническа гледна точка бюджетът за 2024 г. е близък до реалността. Има оставени резерви в приходната част. Това каза финансистът Любомир Дацов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Огромният проблем на бюджета според него е философията на финансовия министър и на правителствата. „Този бюджет можеше да бъде добър от политическа гледна точка през 2020 г. например, когато се получи икономическата криза и спадът, но този бюджет е извън времето си като тенденция, като посока 2023-2024 г. Този бюджет е на ръба. Той узакони тази грешна идеология на вдигане на всички разходи. В момента и да иска, трудно променя пътя, защото през последните години наду разходи, свързани със заплати и пенсии. В този бюджет няма фискално пространство за инвестиции и реформи. Оттук нататък каквото и да видите в него, той стои на ръбат на дефицита", обясни финансистът.

Бюджетът е проблемен с 3% дефицит, защото 3% са таванът, подчерта Дацов. „Ние сме 2% отгоре над устойчивостта. Няма основание на база на икономика да бъдем с такъв бюджет", смята той.

Любомир Дацов коментира, че и бюджетът за 2023 г. няма да бъде изпълнен така, както е бил заложен. „Приходната част, която беше заложена, няма да бъде изпълнена с 3,5-4 милиарда. В разходната част нито един разход не е такъв, какъвто е приет, ама нито един. Да не говорим за отклоненията в капиталовата част, които към този момент са около 60% неизпълнение", коментира той.

Според икономическия анализатор Петър Ганев бюджетът за 2024 г. трябва да бъде по-смел в разходната и приходната част, за да се отпуши потенциала за растеж. „Има голяма инерция в този бюджет. Той спазва основните параметри, но въпреки това е пренатегнат. Правим 3% дефицит при заложен ръст, който може да не се изпълни, заложена инфлация, която може да не се изпълни, вдигане на данъци, вдигане на максималния осигурителен доход, запазване на  преференции. Данъчната политика би трябвало да позволи свиване на дефицита, а ние го запазваме на 3%", коментира той.

От ИПИ призовават за край на данъчните облекчения. Алтернативният бюджет, който институтът традиционно представя, ще бъде представен утре.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

Източник: КРОСС

Още новини