Начало Новини Актуално Финансирането на бюджетните лимити на болниците е неравнопоставено

Финансирането на бюджетните лимити на болниците е неравнопоставено

Актуално
протест на лекари в Стара Загора

Болниците в Старозагорска област започнаха протести от 1 ноември, заради продължаващото недофинансиране на болничната помощ и преждевременното изчерпване на бюджетните лимити по месеци. До 15 ноември лекари и медицински персонал ще излизат пред отделенията си от 13 до 14 часа. По това време ще се оказва само спешна и неотложна помощ.

Ако финансовото министерство не вземе спешни мерки, ситуацията ще стане много тежка, особено за пациентите. Бюджетният лимит за октомври е изчерпан за цялата страна на още 21-о число. Директорите на болниците ще са принудени да ни пуснат в неплатен отпуск след първата седмица на декември, а пациентите - ще трябва да се оправят кой, както може, заяви на протестното събрание д-р Светослав Стоименов, председател на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в Стара Загора.

Ако няма реални стъпки от финансовото министерство за стабилизиране на болничната помощ това, което могат да очакват пациентите е да получат само една спешна помощ и нищо повече. Може би ще се спрат плановите операции, може би ще започнат стачни действия, прогнозира д-р Живко Желязков, член на Управителния съвет на лекарската колегия.
Увеличението на бюджетните лимити по районните здравно-осигурителни каси е неравнопоставено, което допълнително провокира недоволството на лекарската гилдия.
Абсолютна дискриминация е увеличението на бюджета за столичната здравна каса със 110%. На РЗОК - Стара Загора увеличението е 17%, на Русе едва 6%, каза още д-р Стоименов.
Протестните действия се подкрепят от работещите в спешните и медицински центрове в Старозагорско, общопрактикуващите лекари, специалистите в доболничната помощ, тъй като всички страдат от недофинансиране и забавени плащания с няколко месеца.

 

Още новини