Начало Новини Актуално Финансирането чрез европейски проекти трябва да доведат до ръст през 2013 г.

Финансирането чрез европейски проекти трябва да доведат до ръст през 2013 г.

Актуално

Мария ЖековаСтара Загора има нужда от инженерни кадри. Сега млади и с висок ценз специалисти, които използват непочтено ситуацията, като изискват много високи заплати от работодателите. Задържат се няколко месеца и не оправдават тези заплати с реален труд, но отиват при следващия работодател, казва Мария Жекова, председател на Клуб на работодателя - Стара Загора.

- Г-жо Жекова, какъв е стартът на членовете на Клуб на работодателя в 2013 г.?

- Януари е важен месец за клуба. На събиране в първата му половина правим предложенията за нов Управителен съвет - ръководството се избира на ротационен принцип всяка година. На 21 януари ще се състои отчетно-изборното ни събрание и традиционният бал.

Хубаво е, че влязохме в новата година с летящ старт от добри новини, заредили последните дни на миналата година. Всички сме много горди, че един от членовете ни - Христофор Бунарджиев, стана доктор хонорис кауза на Тракийски университет - звание, което се дава за действителни заслуги. Роди се сред нас и идея за създаването на Технически университет в Стара Загора.
Подсказаха ни я млади мъже, завършили в Харвард. Всички 45 членове на клуба - хора с действащ бизнес, с работещи фирми, изпитващи остър недостиг на кадри, я посрещнаха с ентусиазъм. Всички български фирми изпитват тази нужда, особено от инженерни кадри - и в производствената логистика, и в производственото управление, и при управлението на всякакъв вид процеси. Кадрите, подготвяни в немалкото филиали, направени от сега действащите университети, не идват с нужната подготовка. Създадохме в края на декември работна група, която да започне работа по осъществяване на идеята за наш, старозагорски технически университет. В него кадрите ще имат възможност на базата на единодействие между академичната общност и бизнеса в региона да бъдат качествено подготвени за реални условия на работа. В работната група сме аз, Стефан Шоселов, Мартин Бойчев, Христофор Бунарджиев и Неделчо Атанасов. Всички останали членове на клуба са готови да помагат за осъществяване на каузата. Имаме вече обаждания от доста висши училища да работим с техни филиали, но след като всички виждаме невероятната полза от съществуването на Тракийския университет за развитието на Стара Загора, желанието ни е да направим още една полезна за града ни стъпка с откриването на още едно висше учебно заведение. Още повече, че икономиката на Стара Загора е от такъв тип, че инженерни кадри наистина са нужни. Ще имат добра реализация, а чрез тях напред ще върви с още по-бързи темпове и бизнесът. А и колкото повече млади и интелигентни хора крачат по улиците на древния ни град, толкова по-добро и истинско бъдеще ще има той, толкова по-добър ще е животът на всичките му граждани.

Наличието на достатъчно кадри ще премахне и създалата се в последните години странна прослойка от млади и с висок ценз специалисти, които използват непочтено ситуацията, като изискват свъръхвисоки заплати от работодателите, които ги наемат. Задържат се не повече от 3 до 6 месеца, рядко година, без да оправдават тези заплати с реален труд и отиват при следващия работодател. Така бизнесът, наемайки уж висококвалифицирани и подготвени кадри, реализира само разходи, а самите кадри се оказват контингент на така наречените ловци на глави на трудовия пазар и постепенно унищожават възможността си за реална кариера заради няколко години високоплатено безделие.

- А каква е оценката на бизнесмените членове на клуба за миналата година, на каква основа стъпва бизнесът за 2013 г.?

- Трудна беше 2012 г. Общото ни мнение обаче е, че много сериозните инвестиции, които се вляха в нашите фирми на базата на средства от европроекти, неизбежно трябва да доведат до ръст през 2013 г. - не само в нашия регион, но и в страната. Не става въпрос за много висок ръст, но би трябвало да се усети - внедриха се много производствени мощности, които вече започват да работят. Няма начин това да не даде резултат. Вярно е, че пазарът на България е малък за която и да е стока. Трябва да се търсят повече добри възможности за реализация навън. Трябва да се търсят повече интересни пазари. Работим в тясна връзка с Търговско-промишлена палата - Стара Загора в лицето на Олег Стоилов, който е наш член. Така започна едно бизнес коопериране между фирми от Старозагорски регион и фирми от държави, членки на Европейския съюз, което се надяваме да се окаже позитивен и печеливш и за двете страни процес.

- Какво ще е поведението на Клуб на работодателя в изборната 2013 г. ?

Каквото е било винаги по време на парламентарни избори - неутрално. Всеки от членовете ни си има своите пристрастия, но Клуб на работодателя като формирование е неполитически. Предстои изборът на нов УС, но не ми се вярва и новото ръководство да промени нещата. Има достатъчно политически партии, в които човек може да се реализира, ако желае. В бизнес структура като нашата, която е поела ангажимента към обществени каузи и към развитие на града и региона, няма място за политически спорове и разногласия. Работата ни е да работим за Стара Загора, а всеки от нас е човек, доказал способността си да работи добре.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини