Начало Новини Актуално Финали за Световната купа по канадска борба в Стара Загора (видео, снимки)

Финали за Световната купа по канадска борба в Стара Загора (видео, снимки)

Актуално
канадски борба Стара Загора Живко Тодоров

Руснакът Арсен Лилиев е световният №1 в канадската борба (armfight) тежка категория, на дясна ръка. Той спечели категорично на финала в Стара Загора срещу американеца Тод Хътчингс (резултат 4:2). Четирите финални схватки се проведоха в Общинската спортна зала Стара Загора. Финалите се превърнаха в истински спортен празник за старозагорци.

След класически финал САЩ - Русия, Лилиев (25 г.) се наложи убедително над американеца Тод Хътчингс (46 г.) с 4:2 от шест рунда и получи Световната купа от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Старозагорци бурно аплодираха и окуражаваха състезателите. С бурната подкрепа, която получи от повече от хиляда зрители в залата и много атрактивен мач, българският състезател Красимир Костадинов успя да извоюва трудна победа (4:2) срещу Дмитрий Трубин от Казахстан, което му осигури бронзовия медал.
Легендарният Джон Брезенк (САЩ) остана шести, след загуба на финала от състезателя на Грузия Васили Дауташвили.

Финално класиране:

1.    Арсен Лилиев (Русия)

2.    Тод Хътчингс (САЩ)

3.    Красимир Костадинов (България)

4.    Дмитрий Трубин (Казахстан)

5.    Васили Дауташвили (Грузия)

6.    Джон Брезенк (САЩ)

7.    Теренс Оперман (Република Южна Африка)

8.    Игор Мирошник (Украйна)

След три вълнуващи дни за спортна Стара Загора, градът показа, че може да организира и да аплодира състезания от подобен ранг. Това беше мнението на домакини и състезатели, след края на шампионата за Световната  купа по канадска борба, на които градът бе домакин, и което го постави наравно с Москва, Лас Вегас, Манчестър, Варшава, Дубай и др. Двубоите се излъчваха в над 50 държави, в 12 отделни предавания, бяха наблюдавани по най-популярните ТВ- канали от милиони зрители по целия свят.

За коректното провеждане на двубоите, според световните изисквания в този спорт, следиха четирима рефери- международният съдия Христо Делиджаков, Мирча Симонеску и Тибериу Михалча от Румъния, и Александър Яковац от Хърватска.

С полезните и остроумни коментари на водещите – трикратният световен шампион Вероника Бонкова и многократният шампион на България Веселин Живков, всички в залата се почувстваха съпричастни към битките на най-силните осем в канадската борба в света и получиха незабравимо преживяване. По мнението на председателя на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров Стара Загора е показала класа и възможности да бъде домакин на спортни състезания от високо ниво. Всички състезатели изразиха многократно в интервюта, че са очаровани от гостоприемството на домакините, от историческите забележителности на града, които успяха да посетят, от красивите жени и аромата на липите.

В кратък антракт между финалните мачове се включи и българската звезда в този спорт, шесткратният световен шампион и десет пъти шампион на Европа Цветан Гашевски, който застана на масата заедно с Джон Брезенк, за кратка демонстрация.

 

 

 

Още новини