Начало Новини Актуално Филмът Запази усмивката спечели голямата награда Златната липа

Филмът Запази усмивката спечели голямата награда Златната липа

Актуално

филм Запази усмивката приз Златната липаФилмът Запази си усмивката на Русудан Чкония, копродукция на Грузия, Франция и Люксембург, спечели голямата награда на първото издание на фестивала Златната липа в Стара Загора. Тя се присъжда за вярност към традиционния грузински кинематографичен артистизъм, в който трагичното и комичното се съединяват по уникален начин, обяви проф. Вера Найденова, председател на петчленното международно жури.

Общо 24 чуждестранни и един български филм участваха в конкурсната програма на фестивала.

С приз Златна липа за цялостния си принос в киното е наградена актрисата Мария Статулова. Наградата за режисура е за Мари Кройцер и нейния филм Без баща, Австрия.

Златна липа за женска роля журито присъди на актрисата Пирошка Мога, за участието в драмата Аглая, копродукция на Унгария, Полша и Румъния. Николай Лие Каас получава приза за ролята си вСмешен човек, Дания.

Доволна съм, благодаря на компетентното жури, специално на проф. Найденова, че прие поканата да оглави журито, заяви директорът на феста Магдалена Ралчева. Тя благодари за подкрепата на Община Стара Загора и специално на кмета Живко Тодоров за гостоприемството и създадената атмосфера, както и за личния прием, който са оказали на всички. По думите й, петте фестивални дни са били изключително благотворни за българската кино общност, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Стара Загора трябва да прегърне този фестивал и да го развива. Най-трудно е началото, нека го запазим, култивираме и развиваме. Не открихме грешка в провеждането му, много сме доволни от селекцията, а сме хора с професионален опит, заяви проф. Вера Найденова. Тя обяви, че извън скалата на наградите, журито е решило, че ще изневери на професионалния си усет, ако не отличи лентата от Македония Пънкът не е мъртъв, за високата му автентичност при пресъздаването на характерите.

Никога Стара Загора не е била такова средоточие на звезди от българското кино. Специални гости на фестивала бяха още Любен Чаталов, Илка Зафирова, Христо Мутафчиев, Мартина Вачкова Катерина Евро, главният редактор на списание Кино Людмила Дякова и драматургът Юрий Дачев.

Още новини