Начало Новини Актуално Филмът Вяра, любов и уиски ще се бори за приза Златната липа

Филмът Вяра, любов и уиски ще се бори за приза Златната липа

Актуално

филм Вяра, любов и усики приз Златната липаРежисьорският дебют на Кристина Николова Вяра, любов и уиски е българското предложение в конкурсната програма на първото издание на фестивала Златната липа. Родната лента ще се бори за приза с останалите единадесет заглавия от Сърбия, Македония, Австрия, Испания, Дания и др.

Във Вяра, любов и уиски участват Явор Бахаров, Валери Йорданов, Лидия Инджова и македонската актриса Ана Стояновска. Ана е лице от последния филм на номинирания за Оскар македонски режисьор Милчо Манчевски. Екипът на Вяра, любов и уиски я избира за главната роля няколко дни преди началото на снимките.

Кристина Николова, режисьор на продукцията, е родена и израснала в България, в семейство на кинематографисти, но от 14 години живее в Америка, където работи като оператор и режисьор. С бакалавърска степен по икономика от Чикагския университет и магистър от киноучилището Тиш към Нюйоркския, Кристина има заснети 20 късометражни творби, 3 игрални и 2 документални. Филмите й са участвали на фестивали в Милано, Сан Франциско, Сараево, Сънданс и много други. Вяра, любов и уиски е режисьорският й дебют, чиято премиера бе на престижния кино конкурс Сламданс през изминалата година.

Любопитен факт е, че през изминалата година българската продукция получи наградата Kodak Vision за най-добър оператор (Александър Станишев) на кино фестивала Сламданс ’2012. Сред другите отличия на лентата са DIFF 2012 – Награда на журито, Най-добър европейски филм на Международния фестивал на любовния филм в град Монс, Белгия и 7th SEE Fest – Награда за дебют. Друга интересна подробност е, че музиката на лентата е поверена в ръцете на Лийпра Делукс, Wosh MC, Светльо енд дъ леджънтс и Паникан уайаскър.

Вяра, любов и уиски разказва историята на млада българка, която се отказва от приказния живот в Америка и се връща у дома. Отново на българска земя, героинята се събира със своите непостоянни приятели и се връща към лудия живот, който е водела. Между живота на улицата и стриптийз клубовете, тя се влюбва в своя страстен най-добър приятел Вал със саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага и обречената любов с Вал.

Българското предложение посетителите на фестивала Златната липа ще могат да видят на 4 юни от 16 часа в Операта в Стара Загора.

Още новини