Начало Новини Актуално Филм за невъзможната любов на Яворов тръгва от Париж

Филм за невъзможната любов на Яворов тръгва от Париж

Актуално
гробът на Мина в Париж

Филм за съдбата на големия български лирик Пейо Яворов и неговата голяма, но неосъществена любов Мина Тодорова, сестра на неговия приятел, писателя Петко Тодоров, създава наш екип. Кореспондентите на БТА в Стара Загора Румяна Лечева и Светлозар Недев, и председателят на Фондация Яворов Тодор Иванов, директор на музея в родния му град Чирпан, се върнаха миналата седмица от Париж.

Те бяха в състава на българска делегация, която, съвместно с Асоциация „Франция - България“, организира поклонение пред гроба на Мина, починала преди 100 години и погребана по волята на близките си във френската столица.

„Идеята е да пресъздадем не само отношенията между Яворов и Мина, чиято неосъществена любов скандализира българския елит в началото на миналия век, но да разкажем за трагичната съдба на младата българка, вдъхновила поета да напише „Две хубави очи“ и много други нежни стихове“, разказва Румяна Лечева. „Искам да покажем един по различен поглед за невъзможната любов 100 години по-късно“, допълни тя. Според нея, все още малко известен факт е, че след кончината на Мина Яворов спира да пише поезия.
Лечева е доволна, че са успели да заснемат първата квартира, в която е живяла Мина с брат си, залата в Сорбоната, където 20-годишната българка е учила. В лентата ще се чуе мнението на ст.н.с. Мариета Георгиева от Института по литература към БАН, както и един от наследниците на фамилията Тодорови – внука на брат й Христо, който от години е строителен предприемач в Париж. Филмът ще покаже и любимите кътчета на двамата влюбени в Монмартр - кварталът на художниците, поетите, музикантите.
По време на гостуването на делегацията в Българския културен център е и премиерата на първия том от новото 7-томно издание за Пейо Яворов, в което са събрани неговите стихове. Книгата, дело на фондацията и на издателство „Захарий Стоянов“, е представена от проф. Михаил Неделчев, който е консултант и на филма. „Тържеството препълни залата. Според директорката на центъра толкова много гости е имало само на срещата с Цветан Тодоров през тази година“, разказва Румяна. Сред присъстващите са били много французи. Премиерата са уважили и г-н Пиер Консини, почетен председател на Асоциация “Франция-България”, финансов съветник на Де Гол, професори от Сорбоната.

„Когато председателят на фондацията Тодор Иванов обяви, че изданието се появява на пазара благодарение на подкрепата на семейство Николина и Филип Горови, г-н Консини, и след това и другите французи, станаха на крака, за да ги аплодират. Г-н Горов е потомък на съратник на Яворов от хайдушките му години. В този миг си дадох сметка, че тук меценатите се ценят много, а семейство Горови са наистина единствените меценати в областта на културата през последните години в нашия регион. Признавам си, че този миг французите ми дадоха един много добър урок, който няма да забравя“, разказва още Румяна.

С особено вълнение групата се събира край гроба на Мина, където е отслужена заупокойна молитва.
„Трогателно е да видиш 100 години след смъртта на нежната муза на Яворов толкова много българи и французи край гроба й. На помена присъства и българският посланик във Франция Марин Райков. Тук пристигнаха и двама старозагорци - Иван Карагеоргиев, синът на отец Йордан, който прави магистратура в Сорбоната, и прелестната Румяна Шибилева, която изпълни на френски и български “Две хубави очи”, разказа журналистката.
За гроба на Мина се грижи Общината в Булон – Бианкур, а цветя поднася от дълги години 88-годишната българка Елена Волева-Равол, която е член на Асоциация “Франция-България”. Преди сто години гробището се е намирало в пределите на град Бианкур, разделян от Париж от Булонския лес. Днес това е квартал от столицата на Франция, в който живеят по-заможни французи.
Сред присъстващите на помена е и кметът на Булон Бианкур г-н Кристоф Баге, който по-късно дава прием в сградата на Общината в памет на Мина.
Посещението на българската делегация и поводът за това не са останали незабелязани и от френските медии. Списание „Монмартр“ пише голяма статия, а едноименната телевизия излъчва репортаж. Неин екип сега ще подготви и филм за Яворов.
„Монмартр силно впечатли нашата група“, признава Лечева. Според нея, атмосферата, която придават галериите и художниците, се допълва и от класическата музика, тя звучи на всеки ъгъл.
„Музиканти от цял свят свиреха - кой на флейта, кой на тромпет, кой на китара, на пиано пред ресторанта, но само класическа музика“, спомня си журналистката. Тя се шегува, че в страната на петлите единственото й разочарование е от... прочутото френско червено вино.  
„Пробвах различни вина, но нито едно от тях не може да се сравни със змейовския пелин, червеното ни вино от Ивайловград или от Огняново, което прави по нашите земи граф Стефан фон Найперг, вицепрезидент на винопроизводителите от Бордо“, с чувство на гордост признава Румяна.

Информация: вестник Новината
Париж
След панихидата на гроба на Мина – сред присъстващите е и посленикът на България Марин Райков

Още новини