Начало Новини Актуално Филм увековечи най-старото дърво в Европа

Филм увековечи най-старото дърво в Европа

Актуално

Летният дъб в с. Гранит, община Братя Даскалови, е считан за най-старото живо дърво в Европа. Възрастта му се изчислява на 1665 години, а направените проучвания сочат, че израстването на фиданката е започнало през 345 година. На преклонна старост от огромната зелена корона днес са останали само няколко живи клона, подкрепяни от стоманена конструкция.

За сметка на това пък до най-старото дърво на континента извисява снага един от синовете му.
Гордостта на с. Гранит е увековечена от филма на режисьора Атанас Джидров "Живата вечност". Сценарист и продуцент е Елена Димитрова, която успя да запали за идеята областният управител Йордан Николов. Филмът разказва за социалния живот в селото, за децата, израснали в сенките на дъба, за съборите и родовите срещи, събирали поколения наред под клоните на вековното дърво. Премиерата на трийсетминутната документална творба беше в събота на традиционния събор в селото. Беше засадена фиданка - син на прочутия Гранитски дъб, в чиито корени художникът Христо Танев положи послание за благоденствие и предпазване на селото от зли сили.
"Живата вечност" ще има своята премиера и в Стара Загора, домакин на която ще бъде Йордан Николов. Идеята на областния управител е дъбът да се превърне в туристическа атракция и да бъде включен в движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта".

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини