Начало Новини Актуално Филе от антилопа и от кенгуру и конски деликатеси изкушават по празниците на рафтовете в Стара Загора

Филе от антилопа и от кенгуру и конски деликатеси изкушават по празниците на рафтовете в Стара Загора

Актуално

Открай време българинът си знае, че на голям празник трябва да си угоди на душата. Затова, колкото и парите да не достигат, на празнични дни всеки се старае трапезата да е обилна и много апетитна. В това отношение Коледа и Нова година може би са без конкуренция в кулинарния календар.

Навлизането на световните вериги за хранителни стоки у нас РАЗШИРИ НЕИМОВЕРНО ВКУСОВИЯ НИ КРЪГОЗОР.
Екзотични плодове, зеленчуци и колбаси с непознати доскоро имена вече са част от витрините на немалко магазини. Е, вярно, че цените на много от тях хич не са по джоба на средностатистическия и притиснат от кризата нашенец, но дори и само гледани отстрани, те внасят с външния си вид европейски лукс в битието ни.

Може и да не можете да подредите на новогодишната си трапеза например ОГРОМЕН ОМАР, ТЕЖАЩ НАД КИЛО И СТО И СТРУВАЩ 60 ЛВ., но да го погледате как бавно и тържествено щъка из аквариума, безспорно ще ви достави истинско удоволствие, пише вестник Национална бизнес поща.
Ако сте любител на екзотичните месца - печени или задушени, можете да заложите на филе от антилопа. Или от кенгуру, а защо не и от щраус. Както се досещате, деликатесите не са родна направия и пристигат от Запад на Европа замразени. Цените им също са като за заможни европейци. Кенгурското филе е по 44 лв. килото, антилопското - по 47 лв. Незнайно защо ЩРАУСЪТ Е НАЙ-СКЪП - КИЛОГРАМ СТРУВА 83 лв.
Още по-интересна във финансов аспект е ситуацията с деликатесните колбаси. Техните цени стартират от 10-12лв. Ако минете във вносния сектор, цифрите започват леко да стряскат кулинарните непрофесионалисти. Познатото вече отдавна у нас прошуто е по 40 лв. за килограм. Други негови испански и италиански събратя с не толкова познати имена също струват приблизително толкова. За наша гордост, БЪЛГАРСКАТА ПАСТЪРМА ОБАЧЕ ИЗПРЕВАРВА ЗАПАДНАТА КОНКУРЕНЦИЯ.  Най-скъпата се харчи за 51-52 лв. Но палмата първенството все пак се пада на чужбинските месни изкушения. Килограм филе от конско месо струва 65 лв., а от еленско - 72 лв.

Елитните сирена започват от 36-37 лв. за килограм и прескачат стотачката при най-марковите видове.
Ценовата екзотика продължава и в подправките. Пристигнали от другия край на света подправки се харчат за по 20-ина и повече лв. Хубавото им е, че ще ви стигнат поне за 3-4 ястия. НЕ ТАКА Е СЪС СУШЕНИТЕ ДИВИ ГЪБИ, които безспорно придават много различен вкус на всяка манджа, но струват също над 20 лв. за по 200 - 250 грама.

Всеки ценител на добрата храна знае, че тя трябва да се комбинира и със съответната добра напитка. В това отношение изборът в хипермаркетите е наистина огромен. Ако държите на марково родно вино от утвърдена бутикова изба, ще трябва да се бръкнете с поне 25 лв. По-скъпите прескачат и 40 лв. Вино на Тера Тангра например струва 76.50 лв. Същата е ситуацията и при вносните винени еликсири. Дори много от тях се оказват по-евтини от родните.
При положение, че сте решили всичко на масата ви да е от хай класа, ще ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ И В ИЗБОРА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗА ПРАЗНИКА ШАМПАНСКО. Ако тази година напук на кризата сте си надвили на харча, нищо не ви пречи да украсите масата си с бутилка Дом Периньон за 502 лв. А като черешка на сладоледа да прибавите за десерт и бутилка уиски Джони Уокър със син етикет за 300 лв.
Като говорим за черешки, нека да отдадем дължимото и на този плод. Килограм от него в зеленчуков магазин се продава за 60 лв. Едрите тъмночервени плодове пристигали някъде от юг, обясняват продавачи. На този фон също толкова апетитните на вид ягоди са направо без пари - по 15 лв. за половин килограм.

Още новини