Начало Новини Актуално Фестивалът Различният поглед се проведе в Стара Загора

Фестивалът Различният поглед се проведе в Стара Загора

Актуално

фестивал Различният поглед в Стара Загора

За пета поредна година Младежкият фестивал на изкуствата Различният поглед събра в Стара Загора любители на съвременното изкуство и неформалното образование. През седмицата бяха представени графити демонстрация, поетичен пърформанс на младия софийски поет Калоян Праматаров, най-новата селекция видео арт от Международния фестивал Видеохолика 2012, както и няколко премиери на филми.

Сред тях се отличиха късометражния Busking, представен от режисьора на продукцията Пламена Христова и изпълнителката на главната роля – Койна Русева, българският документален филм Хотел Рай, който ще можем да гледаме всеки четвъртък от 27 септември в кино Различният Комсомол, както и скандинавската ко-продукция Лимбо.

На официалното откриване в къщата на арх. Христо Димов – паметник на културата, където бяха изложени арт инсталации от Водна кула арт фест 2012 На път, присъстваха представители на местни институции, младежи и артисти от цялата страна.

Фестивалният уикенд събра старозагорци в Станционната градина, по чиито алеи се проведоха над 40 работилници и ателиета по занаяти за малки и големи, занимания по конна езда, стрелба с лък, въжена градина и спортно ориентиране. Денят на МИКЦ – Различният поглед беше отбелязан с гостуването на редица местни младежки организации, цирков уъркшоп и арт работилница и анкетиране, осъществени от на членове на сдружението. Музикалната сцена представи някои от съвременните ундърграунд музиканти като група ЕтноБрейк, Митко Таралежков и откачалки, Сър Мата Хари, Da Seed, Янко от Поморианс и етно група Зора. Фестивалът завърши с прожекция на открито на няколко български филма на млади режисьори, сред които се открои документалният филм Между кадрите, представящ ретроспективен поглед върху златното поколение български монтажисти, работили в кино център Бояна и създали едни от най-големите български филми като Септемврийци, На малкия остров, Граница, Хан Аспарух, Вчера, Крадецът на праскови, Господин за един ден, Маргарит и Маргарита, Адаптация и др.

Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед подготвя още изненади и изложби в кино Различният Комсомол и в къща Арх Хр. Димов по случай Нощта на изкуствата в град Стара Загора на 28 септември, както и интересна кино програма за месец октомври. Подробности и снимки можете да намерите през настоящата седмица на страницата на сдружението.

участници във Фестивала Различният поглед демонстрация на графити

стрелба с лък кукли

Още новини