Начало Новини Актуално Фестивал на виното и културното наследство Августиада ще се проведе в Стара Загора (видео)

Фестивал на виното и културното наследство Августиада ще се проведе в Стара Загора (видео)

Актуално

Фестивал виното културното наследство Августиада

От 19 до 21 октомври Стара Загора ще бъде домакин на първия по рода си Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той ще се проведе в Регионален исторически музей. Организатори са Търговско-промишлена палата - Стара Загора и OINORAMA - компания за консултации и бизнес решения. Фестивалът е посветен на Празника на Стара Загора - 5 октомври.

На 19 октомври ще се проведе конференция, на която ще бъдат представени важни теми, свързани с винопроизводството, както и съвети кои вина с какви ястия трябва да се сервират. И това е подчинено на целта за повишаване на потребителската култура. Фестивалът си поставя за цел да се превърне в ежегоден форум на винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Името на фестивала Августиада не е случайно избрано. Августа Траяна е едно от древните имена на Стара Загора. Освен това, градът може да се гордее с великолепната мозайка Дионисиево шествие. И не на последно място, традициите на виното и културата са издигнати в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес, заяви Галина Нифору, управител на OINORAMA.

Събитието ще бъде много интересно. Във фестивала ще участват и изявени майстори-готвачи, които ще демонстрират своите кулинарни умения, а посетителите ще имат възможност сами да се убедят в техните качества.

Италия ще бъде специален партньор и колективен участник в първото издание на фестивала. Очакваме не само много изложители от италианска и българска страна, но и сериозно присъствие на представители от различни сфери на икономиката, защото фестивалът е чудесен повод култура и бизнес да се съберат в една уникална атмосфера, каза почетният консул на Италия в Стара Загора Марко Буццетти.

Форумът е съпроводен с богата и разнообразна кулинарна и културна програма.

За официалното откриване на фестивала, на 20 октомври от 12 часа, са поканени Дилян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма и Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните.

На 21 октомври преди закриването на Фестивала ще бъдат обявени вината с най-добри качества - бели и червени, за които са гласували посетителите.

Гостите на първия по рода си в България Фестивал на виното и културното наследство Августиада, ще имат възможност да станат притежатели на специално изработените за събитието сувенирни чаши. Върху тях е поставен знакът на фестивала.

Партньори:

Още новини