Начало Новини Актуално Фермерите упрекват властта в мудност

Фермерите упрекват властта в мудност

Актуално

Три български организации в отрасъл животновъдство - Национална асоциация на животновъдите, Национална асоциация на месо- и млекопроизводителите и Браншовият съюз на животновъдите, ще проведат днес в НДК - София, национален форум на тема "Ще има ли животновъдство в РБългария 100 дни след управлението на ПП ГЕРБ".

Новината бе съобщена от организаторите, на брифинг в Стара Загора завчера.
"Кризата, заложена от старото управление в сектора, продължава. По места много неща не са мръднали ни на йота. Предизборно ние говорихме с ПП ГЕРБ за промени, но не ги усещаме по места. Хората, които докараха отрасъла до това положение, в което се намираме в момента, са си на работа и бюрократстват", би камбаната Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите и действащ фермер в Кърджали. Той е категоричен, че в България няма негов колега, който да не дължи пари - на банки, на фуражни заводи и т.н., пише вестник Старозагорски новини.
За участие в днешния форум са изпратени покани до всички парламентарно представени политически партии, премиера Бойко Борисов, министъра на МЗХ и неговите заместници, шефовете на Разплащателната агенция, на Парламентарната комисия по земеделие, КНСБ, двете млекопреработвателни асоциации, организациите на ветеринарните лекари и др. Основният акцент е поставен върху 4 точки: Усвояване на еврофондовете в отрасъл животновъдство и неговото финансиране; Националните доплащания и държавните помощи в Бюджет 2010 г.; Промени в законодателството и нормативната база; Прозрачност и отчетност при отрасъла и диалог и комуникации с държавните институции.
Фермерите искат да чуят от управляващите какво е свършено за 100-те дни управление на ГЕРБ и какви са перспективите за развитие на животновъдството. "Искаме да припомним на настоящото управление в РБългария, че повече от 90% от фермерите гласуваха за промяната, давайки своя вот за ГЕРБ и разчитайки, че нещата в българското животновъдство ще бъдат радикално променени. Бяхме коректни и изчакахме да минат 3 месеца, за да може ПП ГЕРБ да стъпи в реално управление на страната. На настоящия форум ще заявим, че търпението ни по принцип отдавна е изчерпано и ако се продължи с тези мудни действия, нищо друго не ни остава освен да излезем на улицата", коментира Атанас Атанасов.
Една от основните болки на фермерите е липсата на идентификационна система. За нея бившето правителство изхарчило 18 млн.лв., но тя така и не стартирала. Новият министър на МЗХ декларира, че системата ще заработи от 1 декември т.г., но фермерите се опасяват, че в нея ще бъдат вкарани стари данни от февруари 2008 г. за плащането на глава добитък, което означава, че фалшиви животновъди (б.р. - наречени от тях партийни) пак ще ядат от парите. Според организаторите на форума, досега в България се плащало за 600 000 бройки едър рогат добитък, а реалната бройка била не повече от 250 000.
Фермерите искат още промени в Закона за животновъдството, Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за ползване на държавните и общинските мери и пасища; бързи структурни и персонални кадрови промени по места, тъй като те твърдят, че болшинството от местните чиновници, обслужващи отрасъла, са корумпирани. И още - конкретни срокове за поети ангажименти и колко точно пари ще получат през декември, тъй като имат да връщат кредити.
"Убеждението ни е, че ако нещата в животновъдството не се променят сега, те никога няма да се променят. На форума ще заложим на открит и конструктивен диалог. Но това ще е последният ни диалог", предупреждават фермерите.

Още новини