Начало Новини Актуално Фермерите си чакат парите до края на седмицата

Фермерите си чакат парите до края на седмицата

Актуално

"Надяваме се, че министър Найденов не ни е излъгал, че в понеделник парите на фермерите са били преведени" - коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Коментара Синапов направи заради факта, че до вчера по сметките на животновъдите все още нямаше постъпили пари.

Според него министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е потвърдил плащането, но е уточнил, че забавянето ще бъде в извършването на превода между банките, което изисква време парите да влязат в сметките на фермерите, пише вестник Старозагорски новини.
"Ако до края на седмицата няма пари, ще започнем строго организирани протести в цялата страна", каза още Синапов.
Той не е участвал в планирания за вчера протест пред сградата на аграрното министерство, на който са присъствали значително малък брой фермери. От аграрното министерство съобщават, че Найденов се е срещнал с животновъдите във връзка с искането им да бъдат осигурени 90 мил. лв. за бюджет '2010. Министърът обещал, че през 2010 г. те ще получат общо 135.7 млн. лв. От тях под черта са само 35 млн. лв., а останалите средства са гарантирани. Националните доплащания по схемата за глава добитък ще бъдат в размер на 70 млн. лв., 3.7 млн. лв. ще са допълнителни средства от ЕС за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. - помощи de minimis (плащане на ферма), 20 млн. лв. държавни помощи, във вид на инвестиции за модернизация на фермите и 22 млн. лв. ще са от директните плащания на ЕС. "Тези 22 млн. лв. ги осигурихме в изключително интензивни преговори с ЕК и това бе позволено само за България и Литва", обясни Найденов.

Още новини