Начало Новини Актуално Фермерите ще получат субсидии от 700 млн. лв., след като се определи доставчик на сателитни снимки за земеделските площи

Фермерите ще получат субсидии от 700 млн. лв., след като се определи доставчик на сателитни снимки за земеделските площи

Актуално

Държавата ще плати близо 4 млн. лева на немската компания "Юропиън спейс имиджинг", която ще достави сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта на страната, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. До края на ноември ще бъде осигурено покритие на поне 40% от територията на България. Без тези изображения имаше напълно реална опасност България да загуби 700 млн. лв. помощи за фермерите.

Усвояването на евросубсидии за площ беше поставено под въпрос заради немарливост на предишния екип в земеделското ведомство.
Нямаше обявена обществена поръчка и съществуваше опасност земеделските производители да останат без плащания за единица площ. Страната ни има задължение към Европейската комисия периодично да прави частично обновяване на площите от кадастъра. Предишната актуализация е направена през 2006 г. Липсата на карти позволяваше досега да има препокриване на площи и декларирането им повече от един път.
Офертата на германската компания е единствената, която осигурява високо качество за техническо изпълнение на снимките, се казва в съобщение на аграрното министерство. Изискванията към компаниите са съобразени с Главна дирекция "Съвместен развоен център" и Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия. Още трима кандидати е имало за поръчката - гръцката компания "Аратос технолоджи", "Геокад-93" и БАН.
Офертна цена от 1,3 млн. лв. е предложила БАН, но не е дала гаранции, че ще изпълни коректно заданието. Цените, предложени от другите двете фирми са били по-високи от поисканата от немската компания.
Едновременно с избора на фирма изпълнител за частичното заснемане е стартирала процедурата за цялостно сканиране на територията на страната и изготвяне на нова ортокарта. До края на 2010 г. трябва да се обработят снимките на 60%, а през 2011 г. на останалите 40 на сто от земеделските земи в страната. Процедурата трябва да приключи в края на годината, обявиха от МЗХ. Вече са обработени 10 на сто от наличните ортофотокарти.

 

Още новини