Начало Новини Актуално Фермерите пак нададоха вой

Фермерите пак нададоха вой

Актуално

Незабавно да влязат "свежи" пари в сектора. Това поискаха вчера по време на мирен протест в Стара Загора около 50 фермери, организирани от Старозагорското сдружение на млекопроизводителите, с участието на техни колеги от Пловдив, Хасково и Сливенския регион. Протестиращите днес ще внесат декларация в Министерството на земеделието и храните с исканията за връщане на акциза за горивата, изчисляване на глава животно, целогодишна субсидия за литър мляко, връщане на квотите на реалните фермери и отреждане на първа категория за труда при пенсиониране.

Копие от декларацията ще бъде изпратена в Министерството на финансите, министър-председателя Бойко борисов и президента на РБългария Георги Първанов.
"Тези наши искания са известни на правителството от 2 години, но досега нищо не е изпълнено", обяви Танчо Колев, член на УС на сдружението и баш лидер на вчерашния протест. Той е категоричен, че настоящото правителство трябва да действа незабавно. Ако в сектора не влязат "свежи пари", фермерите не плашат с протести, а с ликвидация на фермите.
Танчо Колев съобщи, че е участвал на браншовата среща на животновъдите с управляващите на 12 октомври т.г. в НДК - София, на 12 октомври, но според него там се давали политически, а не конкретни отговори на поставените въпроси. "Обещанията на ПП ГЕРБ бяха, че приоритет ще е животновъдството в България, а ние все още не сме го почувствали този приоритет. Говори се за някакви пари и че това ще стане. А ние знаем от премиера Бойко Борисов, че "ще" не трябва да има. Затова протестираме, да се чуе, че това трябва да стане", коментира пред медиите Колев.
Срокът, който протестиращите дават на новото правителство, е 30 дни, който започва да тече от днес. След това, ако нямало реакции на управляващите, щели да разпродават фермите. И дори щели да бъдат щастливи и да помагат в товаренето на животните, ако банките, към които били длъжници, си потърсели залога, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера протестиращите не успяха да реализират предварително обявения сценарий - да разливат мляко по улиците. Поводът за това било предупреждението от полицията и ДВСК, че ще нарушат Наредбата за опазване на околната среда, която регламентирала санкции от 5 до 10 000 лв. И тъй като перманентно безпаричните фермери нямали тази възможност, вчера изляха около 15 литра мляко в улична канавка до фабрика "Загорка".
"Това е като репетиция. Вече 4-5 месеца не сме протестирали и хората ни забравиха, затова следващият четвъртък отново сме тук", обяви Танчо Колев.

Още новини