Начало Новини Актуално Фелдшерите се отказаха от протест, залагат на диалога

Фелдшерите се отказаха от протест, залагат на диалога

Актуално

Планираният за вчера протест на фелдшерите се отложи, след като в петък бе проведена среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщи Пепа Врачева, председател на регионалната колегия на Сдружението на фелдшерите. На срещата в Министерството на здравеопазването са присъствали представители на съсловната организация на фелдшерите, на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, на Българския лекарски съюз и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"От Министерството ни увериха, че ще инициират промяна в Закона за съсловните организации, но през 2012 година. Ние не се съгласихме, защото сме поставили отдавна проблемите си и настояваме това да стане по-бързо. Договорихме се да се сформира работна група, която в края на август да разгледа проблемите в детайли, за да може промените в закона да се направят още тази година", посочи Пепа Врачева, цитирана от вестник Старозагорски новини.
По думите й излизането същия ден в "Държавен вестник" на промени в наредбата, регламентираща правата на фелдшерите, е било изненада за съсловието. Очаквахме някои подробности да се изчистят в разговор с нас, добави Врачева.
Приоритетно ще се работи по някои от исканията на фелдшерите - да се определят компетенциите им, които да съответстват на квалификационната характеристика, да се работи за започване на обучението на лекарски асистенти в медицинските факултети, да се признае Сдружението на фелдшерите като самостоятелна професионално-съсловна организация и то да излезе от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.
Оптимисти сме, че чрез диалог проблемите могат да се решат, но ако това не стане до края на август, през септември може да протестираме, каза Пепа Врачева.

Още новини