Начало Новини Актуално Фелдшерите ще се оплакват на американския посланик Джеймс Уорлик

Фелдшерите ще се оплакват на американския посланик Джеймс Уорлик

Актуално

Американският посланик Джеймс Уорлик ще приеме делегацията на Сдружението на медицинските фелдшери, начело с нашия председател Александър Александров, на 26 май т.г. В САЩ колегите ни работят като парамедици и са основни фигури в медицината. Не сме съгласни с получения отказ от г-жа Десислава Атанасова - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, която с писмо на 17 май ни е отхвърлила предложението да излезем от направление "Здравни грижи" и да сме в направление "Медицина".

Комисията не е одобрила и  създаването на отделна съсловна организация и излизането ни от Българската асоциация на специалистите в здравните грижи." Това съобщи Пепа Врачева, регионален председател на колегията на фелдшерите в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Преди година фелдшерите протестираха срещу Наредбата за професионалните им дейности, която ограничава правата им. Тя им забранява например да диагностицират деца до 3-годишна възраст, но им позволява да дават съвети и наставления за кърмачета. Те не могат да поставят катетър на мъже, но имат това право, когато става въпрос за жени, разкрива председателят на сдружението Александър Александров. Сдружението на медицинските фелдшери (бакалаври по медицина) в България (СМФБМБ) вече една година се бори за единна  защита на професията си, както и равнопоставеност на професионалната им организация.
След като на 17 май здравната комисия в НС отхвърли исканията на сдружението, в Стара Загора беше организирана регионална среща. На нея бяха избрани трима делегати за националната среща на УС на Сдружението, която ще се проведе на 4 и 5 юни в Габрово, информира Пепа Врачева - председател на колегията на фелдшерите в региона, която ще бъде делегат на националния форум. Фелдшерите-бакалаври по медицина искат приемственост между старо и ново поколение в професията, за да се създаде възможност за пълен достъп на населението в България до качествено медицинско обслужване и лечение.

Още новини