Начало Новини Актуално Фармацевтиката е №1 в България

Фармацевтиката е №1 в България

Актуално
Симеон Дянков

Промишлеността се развива, нараства износът, сектор №1 в България е фармацевтиката, заяви в Стара Загора финансовият министър Симеон Дянков по време на среща с представителите на бизнеса. В тази връзка той подчерта, че през последните месеци износът на лекарства и медицинска апаратура се е удвоил.

Изнасяме лекарства в Мексико. След фармацевтиката с добри позиции имат износът на инженерингови услуги и на селскостопански продукти.
Пред предприемачите вицепремиерът коментира, че през следващата година ще се развива пътното строителство - магистрали, първокласна и второкласна пътна мрежа. Министър Дянков сподели и една своя мечта - свалянето на ДДС поетапно до 16%, което ще даде мощен тласък на вътрешното потребление.
Тема на разговори беше и ОП Конкурентоспособност на ЕС, която е най-проблемна. за подобряване на нейното реализиране се обсъжда идеята програмата да върви през търговските банки, а държавата да осъществява контрол и да определя само регулативната рамка.

 

* * *

Следващата година ще е по-добра за икономиката, според министър Симеон Дянков

На среща с бизнеса в Стара Загора, на която присъства и областният управител Йордан Николов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше категоричен, че следващата 2011 година ще е по-добра за икономиката.
Според него, България е една от малкото държави в ЕС, за които няма притеснения и вече не се определя никъде като рискова държава, както беше преди година и половина. Това е един от големите успехи на това правителство, каза вицепремиерът. Доказателство за това е, че част от инвеститорите в региона вече идват в България от съседни държави, допълни той. Страната ни е сред трите държави от ЕС, които са запазили данъчните си ставки непроменени спрямо предкризисния период, а от 1 януари догодина България ще бъде с най-ниската данъчна тежест за домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз, каза още Симеон Дянков.Дянков
„Амбицията ни е до края на мандата данъците да са още по-ниски, за да се откроим още повече", подчерта вицепремиерът. И в момента България е сред първите десет държави в света с ниско данъчно бреме, припомни той.
Според Дянков ръстът на БВП ще се основава основно върху големия износ и през следващите години. В момента водещи сектори в българския износ с над два пъти ръст спрямо 2009 г. са фармацевтиката и информационните технологии. Значителен е ръстът в износа и на преработвателната промишленост и селското стопанство.
Следващата година ще е добра за пътно строителство, подчерта министър Дянков. Предвидени са около 500 млн. лева допълнително за пътища първи и втори клас или десет пъти повече в сравнение с 2009 година. За строеж на магистрали се очакват 25 пъти повече инвестиции спрямо същата година, се казва в съобщение на Областна администрация - Стара Загора.
В отговор на въпрос на местния бизнес вицепремиерът отчете, че от около 660 млн. лева задължения на централната администрация към строителния сектор, в момента неразплатени остават под 50 млн. лева по различни дейности. Очаква се тези задължения да бъдат изчистени през първите месеци на 2011 година.

 

* * *

Симеон Дянков: Всичко подозрително ще се проверява от НАП

Областният управител Йордан Николов придружи вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по време на посещението му в офиса на НАП – Стара  Загора, във втория ден от визитата му в града. На работна среща със служители от офиса финансовият министър заяви, че приходната агенция ще проверява всичко подозрително. Това е начинът да се повиши доверието и на гражданите, и на бизнеса към НАП, и това ще бъде политиката на агенцията занапред, подчерта министър Дянков.

Симеон Дянков - НАП Стара Загора

Старозагорският офис на НАП е изпълнил годишния си план на 92 на сто при 264 щатни служители в Стара Загора и 12 души в Казанлък. Приходите са основно от ДДС и изпълнението към момента възлиза на около 104 на сто.
Министър Симеон Дянков определи като успех предложенията за промени в данъчното законодателство, които го опростяват.  Според него  работата в тази посока трябва да продължи. Това ще е от полза както на гражданите и фирмите, така и за самата данъчна администрация и ще направи работата й по-ефективна.
Структурата на приходната агенция ще се запази каквато е в момента, каза още пред служителите финансовият министър. Той бе на двудневна визита в Стара Загора по покана на старозагорския народен представител от ГЕРБ Живко Тодоров.

Още новини