Начало Новини Актуално Фармацевти от Стара Загора ще протестират пред Министерския съвет в петък

Фармацевти от Стара Загора ще протестират пред Министерския съвет в петък

Актуално

Фармацевти от област Стара Загора ще се включат в националния протест на 27 май. В петък от 10 часа пред Министерския съвет ще заявим своите притеснения във връзка с непрекъснатите промени в законодателството, съобщи магистър-фармацевт Ивана Ангелова - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз.

Нямаме нищо против да се правят промени в интерес на пациентите, но когато се правят на скрито, не е договорено, не е съобразено с всички страни, остава усещането за нещо нередно, коментира тя, пише вестник Старозагорски новини. Едно от нещата, срещу които ще протестират аптекарите, е допускането на лица нефармацевти да обслужват клиенти. В аптеката има нужда от хора, които извършват и други дейности - санитари, технически секретари, счетоводители, компютърни специалисти... Те обаче нямат място в приемното помещение. В интерес на пациента е да бъде обслужен качествено от специализиран кадър, който може и да консултира, поясни Ивана Ангелова.
Фармацевтите искат и въвеждането на фиксирани цени на медикаментите по лекарско предписание. "Фиксирани цени не значи по-високи цени. Това е въпрос, по който също се спекулира много. Пълна лъже е, че ако се фиксират цените или не се допуснат нефармацевтите, цените на лекарствата ще скочат. Те се определят от производителите, от вносителите. Ако бъдат фиксирани цените, производителят ще има интерес да продава на най-ниската цена, а в противен случай той регистрира една висока цена и така се бори за по-висок процент на осребряване от здравноосигурителните фондове", категорична е Ангелова.
Исканията на фармацевтите са обосновани и подкрепени от всички съсловни организации. Ивана Ангелова прикани всички, които са съпричастни с тези проблеми, да ги подкрепят в петък. Засега са заявили участие членове на колегията от Казанлък. Транспортът е осигурен, автобусът ще тръгне в 7 часа, сборният пункт е пред Съдебната палата.
Репортерска проверка установи, че по-голямата част от аптеките в града подкрепят протеста на фармацевтите. Опоненти са собственици на аптеки, в чийто интерес е да се плащат по-малки заплати и да намират по-лесно персонал.

Още новини