Начало Новини Актуално Фалстарт за делото срещу бившите шефове на Мини Марица-изток

Фалстарт за делото срещу бившите шефове на Мини Марица-изток

Актуално

С фалстарт започна вчера съдебният процес срещу бившия изпълнителен директор на Мини Марица-изток инж.Иван Марков и неговия заместник инж.Гочо Христов. Повдигнатото срещу тях обвинение е за престъпления по служба и причиняване на значителни вредни последици на държавното въгледобивно дружество в размер на близо 1 млн. лева.

Състав на Окръжен съд - Стара Загора, с председател съдия Татяна Гьонева не даде ход на делото, след като уважи искането на защитата на инж.Христов - адвокат Илия Каракашев. Мотивите на адвоката бяха, че не е имал достатъчно време, за да се запознае с всичките 174 тома на делото, тъй като е поел защитата едва на 12 декември миналата година. Защитата на инж.Иван Марков бе поверена на известния столичен адвокат Васил Василев, чието име нашумя по делото на Октопода. Василев направи искане за връщане на етап досъдебно производство, тъй като имало съществени противоречия в обвинителния акт - в много от пунктовете на обвинението инкриминираните периоди на деянието не съвпадали с датите на посочените доказателствени документи. Адвокатът заяви, че в една от точките на обвинението ставало дума за период, през който инж. Марков вече не е заемал длъжността изпълнителен директор на Мини Марица-изток ЕАД. Според Василев, констатираните процесуални нарушения в обвинението били пречка при изготвянето на защитните тези.

Съдът отложи делото за 23 февруари т.г., когато ще се произнесе и по възраженията на адвокат Василев.
Припомняме, че Окръжна прокуратурата - Стара Загора, внесе в съда обвинителен акт на 29 юли 2011 г.
Повдигнатото обвинение касае периода 20.05.2007 г. - 18.05.2009 г. Според прокуратурата инж.Иван Марков и инж.Гочо Христов в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Мини Марица-изток, са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева. По този начин се заобикаля изискването на ЗОП изборът на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно се дава възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти. Пряката цел на обвиняемите била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма. Общият размер на вредата, причинена от двамата обвиняеми, като съизвършители, е в размер на 988 869.48 лв.
Повдигнатото обвинение е по чл.282, ал.2 във вр. с ал.1, предл.първо от НК, за което се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.
Обвинителният акт е 130 страници, призованите свидетели - 196, а вещите лица - 7.
След вчерашното заседание на съда инж.Иван Марков заяви, че вярва в съдебната система и се надява истината за излезе наяве.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини