Начало Новини Актуално Фалшиви пощенски марки печатали в Стара Загора

Фалшиви пощенски марки печатали в Стара Загора

Актуално

Четирима старозагорци и един варненец, занимаващи се с незаконно изработване и отпечатване на неистински пощенски марки, са задържани при специализирана полицейска операция, проведена от сектор Икономическа полиция. Това съобщи директорът на ОДМВР - Стара Загора, комисар Алекси Алексиев.

Откриването на фалшиви пощенски марки е първото по рода си разкрито престъпление в страната. Марките са отпечатани от две легални печатници в Стара Загора. Те са копие на оригинали от серията "Панагюрско златно съкровище" с номинал от 1 лев. Направени са на офсетов печат. Фалшификатите са с добро качество и на външен вид по нищо не се различават от оригинала. На листовете дори има номер на БДС и името на поръчителя - БП - Стара Загора. Полицейските служители са иззели 400 марки от търговски обекти, като най-вероятно още 2600 екземпляра от същата партида са били разпратени из търговски обекти по Черноморието.

Механизмът за незаконното изработване и отпечатване на пощенски марки е следвал няколко етапа: в първия от тях 45-годишният варненец И.Д.Н. дал поръчка на старозагорците - С.И.С. на 43 години и на живеещата на съпружески начала с него И.Н.М, 43-годишна, да открият фирми, готови да създадат и отпечатат неистинските пощенски марки. Старозагорците намерили две фирми - едната за предпечатна и печатна подготовка (в която частично гланцираната хартия, ползвана за основа на марките, е перфорирана) и втората печатница (в която на перфорираните листи да се отпечатва изображението). В помощ на С.И.С. и И.Н.М. се включил и синът на 43-годишната старозагорка - 21-годишният Н.В.Г., който заедно с майка си поддържал контакти със собственика на втората печатница - 30-годишния Н.И.Б., също от Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
След като варненецът установил, че производството и пласирането на неистинските марки се осъществява безпроблемно, направил уговорка с изпълнителите, че до дни ще им отправи искане за допечатка на допълнителни по-големи количества марки.

Задържането на четиримата старозагорци заедно с варненеца провалило плановете за успешен бизнес по Черноморието. Към момента задържането под стража на петте лица е за срок от 72 часа, като спрямо И.Д.Н. и С.И.С. са повдигнати обвинения за създаване и ръководене на престъпна група по член 321 във връзка с чл.243, ал.2 т.1 от НК, предвиждащ затвор от 5 до 15 години. Останалите трима ги заплашва затвор от 3 до 10 години, коментира старозагорският окръжен прокурор Константин Тачев, лично наблюдаващ разследването по случая.

Още новини