Начало Новини Актуално Фалшификатори се признаха за виновни

Фалшификатори се признаха за виновни

Актуално

Подсъдимите Иван Дочев от Казанлък, Димитър Михайлов и Марин Христов от Габрово вчера сключиха споразумение с Окръжна прокуратура - Стара Загора, с което се признаха за виновни по обвинението за организиране и ръководене на престъпна група с цел изготвяне на неистински парични знаци с курс в чужбина и винетни стикери.

44-годишният казанлъчанин Иван Дочев е осъден на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.

25-годишните Димитър Михайлов и Марин Христов са осъдени на по четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. И на тримата се приспада времето, прекарано в предварителния арест. Подсъдимите се задължават да заплатят направените по делото съдебни и деловодни разноски в размер на 2024 лв.
Кой е финансирал нелегалната печатница, работила необезпокоявано във времето от 3 май до 10 октомври 2010 година и по какъв начин са били доставяни скъпоструващите консумативи и заготовки - не е изяснено.
Постигнатото споразумение с Окръжна прокуратура е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.
Припомняме, че Иван Дочев, Димитър Михайлов и Марин Христов бяха арестувани на 1 октомври 2010 г. при акция на антимафиотите от Габрово и Казанлък. Тогава те разкриха нелегална печатна база за фалшиви пари в павелбанското село Долно Сахране. Печатницата е била базирана в постpойка към къщата на майката на Иван Дочев. Помещението е било оборудвано с професионална техника за офсетов и ситопечат, с машини на които са изработвани холограмни стикери, гилотина за рязане на банкноти и всички необходими консумативи. От различни помещения cа иззети 80 000 евро в банкноти от по 100 евро и 27 500 долара в банкноти от по 50 евро, с изключително качество, със защитените знаци за съответната валута. Намерени бяха и голямо количество фалшиви винетни стикери.

Разбитата печатница е уникална по мащабите си, съобщиха тогава от ОДМВР - Стара Загора.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини