Начало Новини Актуално Фабрика за екологично разфасоване на автомобили иска да изгради старозагорец

Фабрика за екологично разфасоване на автомобили иска да изгради старозагорец

Актуално

Старозагорец планира да направи първата у нас фабрика за екологично разфасоване на автомобили. Имам готов модел, път, по който съм минал за създаването на CAR Breikars yard - в Англия, казва 38-годишният Иван Динков. Той е роден в Стара Загора, но живее във Великобритания от 1995 г. Връща се у нас покрай друг бизнес, който развива на морето.

Има наследствени земи край автомагистрала Тракия, между Ра-китница и Арнаутито, и именно там е решил да осъществи идеята си.
В Англия направихме завода за една година, на около 6 дка земя. Там има подобно нещо на общо З места. Всичко е абсолютно екологично и защитава природата. КРАЙ ФАБРИКАТА В СЪСЕДСТВО ИМА ФЕРМИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ, производство на фураж и биогорива, пише вестник Национална бизнес поща.
CAR Breikars yard за разглобяване на стари коли в източна Англия, където е Иван, е един от най-модерните в страната. Англичаните имат право да разглобяват стари коли само екологично, и то в подобни фабрики. Никъде другаде, обяснява Динков. Всяка част от трошките се слага в специални контейнери за съхранение, отделя се медта от желязото, стъклата от метала, акумулаторите отиват в пластмасови контейнери, защитени от изтичане на киселината. Гумите се правят на бали и заминават на специално изгаряне. Процесът е механизиран, ползва се верига от машини. Една от техниките тежи 27 тона, обяснява старозагорецът. Площадката, на която се извършват операциите, е напълно обезопасена и защитена - отдолу е с пластмасови покривала, със здрави решетки. В ЧЕТИРИТЕ Й КРАЯ ИМА ВКОПАНИ 3-ТОННИ ЦИСТЕРНИ С ДЕБЕЛОСТЕН ТЕКСТОЛИТ с филтри за отделяне на дъждовната вода и с аларми за преливниците. За източване на контейнерите се ползват танкери,които отвеждат вредните отпадъци на специална преработка. След това те се връщат обратно за употреба в промишлеността.

Идват ударени коли - от една тече антифриз, от друга спирачна течност, от трета - нафта. След екологичната разфасовка всяка част се слага на отделно място. КОЯТО Е ГОДНА ЗА ПОЛЗВАНЕ, СЕ ОТДЕЛЯ И ИЗНАСЯ, обяснява Иван Динков. Моделът е тамошен. Има го направено в Англия, аз ще го направя в Стара Загора. Всичко ще е сертифицирано по европейски. В Англия разрешителните са за 20 години, след което комисия проверява мястото.
В английския бизнес Иван е партньор с местен човек, Карлос Дейвидсън, който го подкрепя и в българското начинание. Ще стане, с много средства, убеден е нашенецът. НАДЯВАМ СЕ ДО 2 ГОДИНИ ДА Е ФАКТ.

Първоначалните му планове предвиждат инвестиция от около 400 000 лв. Всяка машина ще е сертифицирана и с договор за поддръжка.
Какво ще печели българинът? Ще печеля от това, че няма да виждате стари трошки по улиците - ще ги прибираме, казва той. В Англия при закупуване на нова кола се получават 2000 ПАУНДА ОТСТЪПКА СРЕЩУ БРАКУВАНЕ НА СТАРАТА.
Излезе закон, че не навсякъде могат да се разфасоват старите автомобили. Те идват при нас без право да стъпват повече на улицата. Ние изземваме номерата и сме длъжни да ги издадем в КАТ. В България това го няма, но смятам, че ще се случи. Държавата ни е пълна със стари автомобили. В Англия глобите за зарязване на стария автомобил на пътя, в двора или другаде, са баснословни - от 5 до 15 000 паунда. Може да се разминеш с по-малка глоба, само ако ти е за първи път. Ще стане и у нас, въпрос на време е. Аз започвам - В АНГЛИЯ СЪМ МИНАЛ ПРЕЗ ВСИЧКО, РЕШИЛ СЪМ ДА ГО НАПРАВЯ И В БЪЛГАРИЯ.

Смятам, че ще си защитим природата. Най-трудно е намирането на средства, но аз съм го решил със съвместната инвестиция с Карлос. Считам, че както аз не съм го изоставил, и той няма да го направи, и всичко замислено ще се случи.
По екопроекта вече са направени и първите крачки - площадката е оградена и чакълирана. Активната дейност ще е след края на летния сезон.

Още новини