Начало Новини Актуално Еврото е новата стратегическа цел. Според Economist през 2010 г. България ще има ръст на икономиката от 1%

Еврото е новата стратегическа цел. Според Economist през 2010 г. България ще има ръст на икономиката от 1%

Актуално

Присъединяването към еврозоната е новата стратегическа цел на България, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов на международна кръгла маса, организирана от авторитетното издание Economist. "Като стратегическа цел в момента гоним еврозоната. Целта ни е след 2.5 - 3 години да бъдем част от нея", обяви премиерът.

В същото време според доклад на Economist Intelligence Unit България няма как да въведе еврото преди 2013 - 2014 г.
Онзи ден управителят на БНБ Иван Искров не пожела да се ангажира с точна дата за присъединяването към монетарния съюз. В момента България не може дори да влезе в преддверието на еврозоната - валутно-курсовия механизъм II (ERM II). Искров смята, че причините за това са по-скоро политически, отколкото икономически.
Според анализаторите от Economist родната икономика догодина ще реализира лек ръст - 1%. Това е доста по-оптимистично от прогнозата на правителството за спад от 2%, а също и очакванията на БНБ за нулев ръст. Безработицата догодина ще бъде средно 9%, а през 2011 г. ще падне до 7.3%, смятат икономистите.

Премиерът коментира, че 75-80% от инвестициите у нас са концентрирани в София, което обезлюдява другите градове на страната. Той подчерта, че правителството ще толерира инвестициите в сектори, различни от строителство и услуги, например енергетика и нови технологии, пише вестник Сега.

България ще подготви обща енергийна стратегия по важните енергийни въпроси, която ще бъде съгласувана с президента Георги Първанов, заяви вчера Борисов. "Ще го съгласуваме с президента, той беше пратил свой представител на заседанието на консултативния съвет по енергетика тази сутрин и ако и той е съгласен, ще имаме една обща стратегия по енергийните проекти", обясни Борисов. От МС уточниха вчера, че във вторник сутринта е имало заседание на "консултативен съвет по енергетика", на което са присъствали представители на президентството и на икономическото министерство. Целта му била да уточни "важни въпроси" около големите енергийни проекти, но нито един представител на пресцентъра на МС не е присъствал на него.
Георги Първанов пък заяви в Панагюрище, че твърдо ще застане зад правителството за постигането на българо-руските енергийни проекти, които ще се обсъждат в четвъртък в София, и е готов да съдейства за тях. "Надявам се да се погледне на тези проекти като на национални. Не поставям под съмнение тяхното изпълнение и се надявам това са стане без ултиматуми", заяви Първанов.

Още новини