Начало Новини Актуално Евростат отчита спад в строителството в Европа

Евростат отчита спад в строителството в Европа

Актуално
спад строителство Европа

С 1,4% се е свила строителната продукция в еврозоната през септември спрямо август, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Средният месечен спад в строителството във всички държави от Европейския съюз (ЕС) е бил 1,8 на сто, сочи още европейската статистика. На годишна база е измерено понижение на строителната продукция в еврозоната от 2,6%, а в ЕС – от 5,8%.

В България месечният спад на строителната продукция през септември е бил 1,1%, а годишният спад се изчислява на 2,8 на сто. През третото тримесечие е измерено понижение спрямо второто от 0,1%, съобщи investor.bg.

Португалия е държавата от ЕС, в която е измерен най-голям месечен и годишен спад на строителната продукция от съответно 13,4% и 18,2%.

Второто място в негативната класация е за Италия, където месечното понижение на строителната продукция през септември е било 8%, а годишното – 17,8%.

Сред държавите от ЕС, където е измерен най-голям месечен спад в строителството, се нареждат още Румъния (-4%) и Великобритания (-3%). Сред страните с най-голямо годишно понижение се нареждат Полша (-16,7%), Словакия (-14,9%) и Великобритания (-13,1%).

На месечна база през септември най-голямо повишение на строителната продукция е регистрирано в Словения (17,1%), следвана от Германия (2,7%) и Швеция (1%). На годишна база най-големи ръстове са регистрирани в Швеция (4,5%) и Германия (4%).

Като цяло в сградното строителство в Европейския съюз натежава най-много за лошото представяне на строителния сектор като цяло, посочват от Евростат. Наблюдава се съвсем слабо оживление при гражданското и инфраструктурното строителство, което обаче все още не може да издърпа сектора от кризата.

Още новини