Начало Новини Актуално Европейското първенство по снукър 2011 се провежда в София

Европейското първенство по снукър 2011 се провежда в София

Актуално
snooker снукър

Европейското първенство по снукър 2011, което ще продължи до 17 юни, официално беше открито от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Той отбеляза и първия състезателен удар. Министър Свилен Нейков изрази надеждата, че след като успешно премине eвропейският шампионат в България, нашата страна ще се утвърди като добър домакин и ще има честта да посрещне състезания от още по-висок ранг за в бъдеще.

Той поздрави представителите на Европейската асоциация по снукър и билярд, 170-те международни състезатели и съдии и многобройните гости на събитието.

В отговор Председателят на Българската снукър федерация, Олег Велинов, изкрази искрената си благодарност към министъра за оказаната подкрепа и за това, че направи възможно провеждането на първенството в София. „Очаквам играчите да отбележат много сенчъри брейкове, а шампионът накрая да бъде наистина най-добрият сред тях. Предстои ни да станем свидетели на изключително атратктивна игра през следващите дни, тъй като тук ще участват 10 състезатели, които са били в професионалния тур, а още двама ще се изявят през следващия сезон на турнирите, организирани от Световната снукър асоциация.”

Джим Лейси, председател на Европейската асоциация по снукър и билярд, сподели: „Благодаря на Министър Нейков, че ни удостои с честта да е патрон на шампионата. Това е високо признание за нас и за снукъра в Европа. Изключително много благодаря и на Олег Велинов за това, че само за четири месеца успя да подготви професионално и да направи възможно провеждането на първенството в България. Впечатлен съм от всичко, което виждм тук, и с най-голямо удоволствие ще препоръчам България да бъде домакин и на други подобни събития като например Европейско първенство по снукър за младежи и девойки.”

Благодарение на своето домакинство, България ще бъде представена от 8 мъже и 3 мастъри по време на стартиралото днес Европейското първенство по снукър 2011, при стандартна квота от двама състезатели. Първоначалната фаза на шампионата ще протече в 8 групи за мъжете, 6 за мастърите и 4 за жените, а първите четирима от всяка група ще се класират за финалните фази, където класирането е чрез директни елиминации.

Тринадесет от професионалните маси Райли, на които ще се играят квалификационните мачове, са разположени в хотел Дедеман Принцес София, а в Снукър и Билярд Център са останалите три маси. Достъпът до залите е открит за всеки, който желае лично да проследи играта на международните състезатели. Официалният медиен партньор на Българска снукър федерация за сезон 2011, Sportal.bg, ще излъчва онлайн всички етапи от първенството. Резултати за класирането в реално време може да се следят на snooker.bg

По време на Европейското първенство по снукър 2011 в София ще се проведат две важни съпътстващи събития. Акредитирани представители на всички 35 държави–членове на Европейската асоциация по снукър и билярд ще се включат в Генерална асамблея на 13 и 14 юни.

Четирикратният световен шампион снукър Джон Хигинс пристига на 15 юни от Шотландия, за да се включи в Black Ram Snooker Show, заедно с най-добрите български играчи, благодарение на инициативата на Българска снукър федерация и изключителната подкрепа на  Black Ram Whiskey. Билети за атрактивното шоу все още може да се намерят на eventim.bg или в лицензираните клубове в страната, членове на Българска снукър федерация, а на живо то ще бъде отразено по Нова Спорт.
снукър

Повече за спорта снукър

Снукърът възниква в края на 19 век в Англия като любим спорт на аристокрацията. През 1927 г. се провежда първият Световен шампионат по снукър. Спортът постепенно придобива почитатели в цял свят, но Европа остава мястото, където той е най-популярен. Членове на Европейската асоциация по снукър и билярд (ЕАСБ) са 38 държави от общо 73 държави, обединени в Международната федерация по снукър и английски билярд. Българска снукър федерация е най-младият член на асоциацията и се присъединява към нея през 2008 г.

С откриването на първия специализиран клуб в България – ОлиСнукър, през м. май 2007 г., стартира и провеждането на регулярни турнири по снукър в страната. През 2008 г. се създава Българска снукър федерация и поради непрекъснато нарастващия интерес към спорта, тя  веднага е лизензирана от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Интересна е тенденцията билярдните фенове да се преориентират към атрактивния и предизвикателен спорт снукър. Само в Англия практикуващите състезатели са над 2 милиона, а спортът е вторият по популярност след футбола. Професионалните турнири на Световната снукър асоциация са най-гледаните спортни събития в ефира на „Eurosport” след турнирите по тенис от Големия шлем. Свидетелство за огромния интерес към спорта е и фактът, че финалът на световното първенство по снукър през 2005 г., спечелен от Шон Мърфи, е наблюдаван по телевизията от повече зрители, отколкото финалът на Шампионската лига по футбол през същата година.

За повече информация:
Олег Велинов, председател на Българска снукър федерация,
Тел. 088 877 7061, 089 910 0064
Е-mail: bgsnooker@abv.bg
Адрес: Снукър и билярд център, бул. Сливница 186, София

Още новини