Начало Новини Актуално Европейско отличие за най-добър социален партньор получи кметът Живко Тодоров

Европейско отличие за най-добър социален партньор получи кметът Живко Тодоров

Актуално

Европейско отличие за най-добър социален партньор получи кметът Живко ТодоровКметът на Стара Загора Живко Тодоров бе удостоен с Почетна грамота за Най-добър социален партньор – кмет на европейско ниво, подписана от Мартин Ромер – регионален директор на Европейския синдикален комитет по образованието. Той получи високото отличие по предложение на Съюза на българските учители, което му бе връчено от Иван Поров - председател на СБУ в Стара Загора, в присъствието на Регионалния координатор на КНСБ Иванка Данаилова.

По време на проведената среща с учители и синдикалисти, кметът увери, че реализирането на всички ремонтни дейности и изграждането на нови детски заведения е основен приоритет в капиталовата програма на Общината през настоящата година. Той ги запозна с осигуреното чрез европейските фондове финансиране за внедряване на мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини на стойност близо 6 млн.лв. по Международен фонд Колодуй, информираха от пресцентъра на Общината. С тези и със собствени средства ще бъдат ремонтирани V ОУ Митьо Станев и СОУ Максим Горки, ЦДГ № 7 Светулка, ЦДГ № 20 Мир, ЦДГ № 35 Свобода, ЦДГ № 68 Патиланско царство и ЦДГ № 11 Загоре, както и детските ясли № 3 Маргаритка, № 12 Боровец и № 2 Синчец.

Според Живко Тодоров, чрез реализирането на икономии, могат да бъдат осигурени повече средства за увеличаване на учителските заплати, тъй като училищата са на делегирани бюджети. Съществуващият проект за ремонт на Второ основно училище П.Р. Славейков е сложен и неизпълним, защото е скъп и би отнел много време, което би означавало пребазирането му, каза още Тодоров. По думите му, към него ще бъде приложен друг подход за укрепяване на сградата.

Кметът увери присъстващите, че най-много средства от перото капиталови разходи се отделят за образование. Той съобщи, че са започнали процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за новата детска градина, която ще се построи на мястото на бившата Вечерна гимназия. Осигурено е финансиране от правителството в размер на 2,4 млн. лева, уточни кметът. Предвижда се детското заведение да бъде с капацитет от 80 деца, разпределени в четири групи.

Още новини