Начало Новини Актуално Европейските лидери се договориха за ново фискално споразумение

Европейските лидери се договориха за ново фискално споразумение

Актуално
Херман ван Ромпой

Европейските лидери се договориха за ново фискално споразумение, което да укрепи финансовата дисциплина в еврозоната и още 6 държави. Решението дойде след безсънна нощ на европейските лидери и беше обявено от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. То предвижда 17-те страни от еврозоната и още 6 държави - България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния, да сключат фискално споразумение със строги правила, които да залегнат в конституциите им.

То укрепва съществуващите правила за свръхдефицита и въвежда по-автоматични, по-думите на Ромпой, санкции за страните, нарушили фискалната дисциплина. Предвижда се държавите участнички да депозират бюджетите си за одобрение в ЕК, съобщи econ.bg.

Херман ван Ромпой не спомена срок, в който новото споразумение трябва да бъде подписано, но изрази надежда, че заложените в него принципи трябва да влязат и в Лисабонския договор.

Промени в самия договор от Лисабон засега не се предвиждат. Идеята на Херман ван Ромпой реформата да стане с протокол към договора също не събра достатъчно привърженици, информира БНР. Правната форма на новата договореност ще е междуправителствено споразумение.

ЕС се отказа да принуждава частните банки да участват във финансирането на програмите за стабилност на Съюза.

То вече ще се осъществява от Международния валутен фонд, съобщи Херман Ван Ромпой. За тази цел страните от еврозоната обмислят да налеят във фонда
допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги определи като много добър резултат за еврозоната взетите до момента решения на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Това е много добър резултат за еврозоната. Това е основа за бюджетен пакт с повече дисциплина в икономическите политики на страните членки, каза Драги.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че срещата на върха на ЕС е постигнала добър резултат, който ще позволи да бъде върнато доверието в еврото, предаде Франс прес, цитирана от БТА. След продължителни преговори ние постигнахме добър резултат, добави тя.

Ние ще създадем бюджетен съюз за еврото, който ще бъде същевременно съюз на
стабилността, посочи Меркел. Винаги съм казвала, че 17-те държави от еврозоната трябва да си възвърнат доверието и смятам, че с днешните решения това може и ще бъде постигнато, добави германският канцлер.

Документът за създаване на бюджетно-данъчен съюз на еврозоната ще бъде подписан от 23 страни, съобщи президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, цитиран от световните агенции.

Документът ще се подпише от 23 страни, а други три съобщиха, че засега нямат нужния мандат за такова решение, отбеляза той, без да посочи кои шест страни извън еврозоната ще подпишат документа. Засега само Великобритания е отхвърлила възможността да утвърди този документ.

Страните от еврозоната изготвят ново основно споразумение по икономическата и финансова политика, което ще е готово до март 2012 г., заяви френският президент Никола Саркози.

Още новини