Начало Новини Актуално Европейските измерения на професионалното образование обсъждат в Стара Загора

Европейските измерения на професионалното образование обсъждат в Стара Загора

Актуално
1конференция ПООШеста регионална конференция на тема Европейските измерения в професионалното образование и обучение се провежда днес в Стара Загора. Тя е организирана от Националната агенция за професионално образование и обучение. Във форума участват директори на училища, учители, представители на бизнеса и на синдикатите.
Професионалното образование заема значимо място в нашата образователна система. Според последните статистики над 50% от учениците предпочитат Професионалните гимназии. Надявам се, че проблемите и добрите практики, които ще бъдат обсъдени на конференцията, ще помогнат за развитието на професионалното образование. Нека всички заедно да работим затова, каза при откриването Пенка Чавдарова, началник отдел Образование в Община Стара Загора.
В Старозагорския регион всички професионални гимназии работят съвместно с бизнеса. Община Стара Загора и Областната управа ни подкрепят. Провели сме много срещи и форуми, за да покажем, че професионалното образование е значимо и става все по-привлекателно, сподели Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието. Тя разказа за Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране и непрекъснатото надграждане в инициативите там. Припомни, че Стара Загора е първенец в развитието на дуалното обучение и пожела на участниците ползотворна работа и добри идеи за развитие на професионалното образование.
Конференцията бе открита от инж. Емилияна Димитрова, председател на Националната агенция с доклад ролята на НАПОО в променящия се свят на професионално образование.
Участниците ще се запознаят с ролята и дейността на Европейския център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) и на Европейската мрежа за обмен на опит в професионалното образование и обучение (ReferNet). Беше демонстрирана възможността да се ползва информация (доклади, анализи, диаграми, добри практики), публикувана на интернет страниците на CEDEFOP и ReferNet.
Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора и Професионалната гимназия по облекло и хранене Райна Княгиня ще участват с презентация на тема Училище за бизнеса и бизнес за училището.
Ще бъдат обсъдени въпроси свързани с партньорството между Центровете за професионално обучение и бизнеса, както и ЕВРОПАС приложението към сертификата за професионална квалификация – инструмент за разпознаване на квалификации, придобити в други страни и др.
В събитието взе участие Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Той оцени високо приноса на швейцарския проект ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в България, като подчерта, че Старозагорска област е лидер при неговото прилагане.

Още новини